Kā lietot 0
Dzērveņu vai cidoniju pulverīti kopā ar sodu vai cepamo pulveri pievieno mīklai. Ja svarīga ir krāsa, lieto cidonijas, bet, ja vajag vairāk skābuma, – dzērvenes. Mīkla iekrāsojas nedaudz tumšāka, bet gatavajā produktā var redzēt sarkanus dzērveņu punktiņus. Salātu mērcēm dzērveņu un cidoniju pulverīti vispirms izšķīdina remdenā ūdenī un pēc tam pielej pārējām sastāvdaļām. Aptuveni viena tējkarote cidoniju pulvera atbilst 1–1,5 ēdamkarotēm citrona sulas, bet dzērveņu vajag mazāk. Viss gan atkarīgs no cidoniju gatavības – no zaļiem augļiem pulveris ir gandrīz tikpat skābs kā no dzērvenēm.
Vēl pulverīšos var apviļāt saldās bumbas, kas gatavotas no riekstiem un žāvētiem augļiem vai piena pulvera, sviesta un riekstiem un ir lieliska uzkoda pie kafijas vai tējas. Žāvētu dzērveņu pulverītis tās padara dekoratīvas un piešķir labu garšas akcentu – saldumam kontrastējošu skābumiņu.
No kaltētām dzērvenēm un cidonijām izdodas arī gardi kokteiļi un limonādes. Piemēram, kokteilim cidoniju pulveri pievieno banānam, bumbierim, jogurtam bez piedevām, pielej mazliet ūdens, lai nav tik biezs, un visu sakuļ blenderī. Var gatavot dzērienu: litram ūdens pieber pāris ēdamkarošu pulvera, ļauj 10 minūtes pastāvēt, nokāš, pievieno medu – un limonāde gatava!