Alerģija no vīna? Lielākā daļa nenojauš par savu jutību pret sulfītiem 1
Ja dažu minūšu laikā pēc vīna vai alus iedzeršanas tev uznāk reibonis, aizsmakums, nieze vai kuņģa darbības traucējumi, tev, iespējams, var būt alerģija vai jutība pret sulfītiem.
Medicīnas iestādes “Zoom Doc” galvenais ārsts Kenijs Livingstons, norāda, ka reakcijas uz sulfītiem ir reta parādība un tās ir grūti diagnosticēt.
“Man ir aizdomas, ka vairums pacientu, kuriem ir reakcija uz sulfītiem, pat nenojauš, ka tie ir potenciāls iemesls viņu veselības nedienām,” viņš saka.
Tikmēr klīnikas “Medexpress” ģimenes ārste Klēra Morisone uzskata, ka jutība pret sulfītiem ir nepietiekami izpētīta, nereti piedēvējot tās simptomus citām kaitēm, piemēram, astmai. Tātad – kas ir jutība vai alerģija pret sulfītiem un kā zināt, vai tev tāda piemīt?
Kas ir sulfīti?
Sulfīti gadu desmitiem tiek izmantoti pārtikas produktos un dzērienos, lai tie saglabātu aromātu, krāsu un ilgāku derīguma termiņu. Tie ir viens no 14 alergēniem, kuri ir jāmarķē atbilstoši Eiropas Savienības regulai par pārtikas informāciju patērētājiem (Food Information for Consumers) gadījumos, ja pārtikas produkts satur sēra dioksīdu vai sulfītus virs 10 miligramiem kilogramā vai litrā.
Sulfīti rodami vīna etiķī, raudzētos ēdienos, mērcēs, pārstrādātos kartupeļos, “Maraschino” ķiršos, ievārījumos, želejās, dažos žāvētos augļos, jūras veltēs un maizē, cepumos un picas mīklā. Tos satur arī apstrādāta gaļa, piemēram, desas un burgeri. Vīnogu sula, vairāki bezalkoholiskie dzērieni, vīns un alus arī satur sulfītus. Tie rodas dabiski, lai palīdzētu kavēt kaitīgo baktēriju augšanu šajos dzērienos.
Kādi ir sulfītu jutīguma simptomi?
Tiek uzskatīts, ka jutība pret sulfītiem vispārējā populācijā ir mazāka par 2%, bet starp tiem, kas slimo ar astmu, tā tas palielinās līdz 5-13%.
Saskaņā ar Bupa veselības klīnikas medicīnas direktora Aruna Tijagaradžans teikto tiem, kas cieš no astmas, ekzēmas vai siena drudža, var būt lielāks jutīgums pret sulfītiem, kas var izraisīt tādus simptomus kā aizsmakums, klepus vai nātrene, kas ir sarkani, stipri niezoši izsitumi.
Citi simptomi ir vispārēja nieze, kuņģa darbības traucējumi, rinīts (tekošas iesnas, šķaudīšana, aizlikts vai niezošs deguns), caureja, pietvīkums un reibonis.
Organisma reakcijas uz sulfītiem var būt no vieglām līdz smagām un atšķirīgas katram cilvēkam, skaidro ārste Morrisone. Viņa atklāj, ka ir reģistrēti pat nāves gadījumi, lai gan laimīgā kārtā tie ir ļoti reti.
Kā diagnosticē jutību vai alerģiju pret sulfītiem?
Diagnosticēt jutīgumu pret sulfītiem vai alerģiju ir sarežģīti. “Alerģiju esamības testi attiecībā uz sulfītu nepanesamību nav nekas tāds, ko [Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests- red.] NHS regulāri piedāvā, jo šādas pārbaudes neuzskata par īpaši uzticamām vai noderīgām,” stāsta daktere Morisone. Parasti diagnozi nosaka, noskaidrojot, kādi pārtikas produkti varētu būt izraisījuši attiecīgu reakciju, viņa pauž.
Ārsts Tijagaradžans norāda, ka pacientam var ieteikt diētu, kas paredz uz noteiktu laiku izslēgt atsevišķus pārtikas produktus ar būtisku sulfītu daudzumu, bet vēlāk atsākt tos palēnām lietot uzturā, lai pārliecinātos, vai tie ir simptomu izraisītāji.
Kad steidzami vērsties pēc palīdzības?
Ja esi noskaidrojis, ka tev ir jutība vai alerģija pret sulfītiem, uzmanīgi izlasi pārtikas produktu etiķetes un izvairies no tiem, kas satur sulfītus.
Smagos gadījumos sulfīti var izraisīt anafilaksi (nopietnu alerģisku reakciju ar ātru attīstīšanos un letālu iznākumu bez ātras palīdzības) kas var būt dzīvībai bīstama, ja to steidzami neārstē. Cilvēkiem, kuriem ir izsitumi jebkurā ķermeņa vietā vai tādi simptomi kā sejas, rīkles vai mutes pietūkums, apgrūtināta elpošana, slikta dūša un vemšana, nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība.