Pavasara karalis – spināts: plus četras gardas receptes katrai gaumei 3
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Gatavos spinātu ēdienus ilgstoši neglabāt un nesildīt! Šo likumu der atcerēties un ielāgot katram, kurš gatavo. Spinātu ēdieni nebūs no tiem, ko varēs sagatavot pāris dienām uz priekšu, – tie jāapēd gatavošanas dienā, jo diennakts laikā tajos rodas slāpekļskābes savienojumi, kas nu nemaz nav vajadzīgi. Zaļo lapu gatavošanai nedrīkst izmantot alumīnija traukus un foliju, jo saskarē ar to veidojas veselībai kaitīgi ķīmiski savienojumi.
Svaigus spinātus uzglabā ledusskapī, pārtikas maisiņā, aprasinātus ar ūdeni, bet nemazgā. To dari īsi pirms gatavošanas. Rūpīgi noskalo katru lapiņu, jo pie kātiņiem mēdz sakrāties smiltis. Spināti ir pateicīgi saldēšanai – pēc atkausēšanas tie nezaudē savu uzturvērtību. Lai spināti saglabātu intensīvi zaļo krāsu, tos vāra īsu laiku lielā sālsūdens daudzumā (spinātu un ūdens attiecība 1:3), neuzliekot katlam vāku.
Īsts pavāru un saimnieču prieks ir spinātu sula – ar to var iekrāsot gan pastu un pankūkas, gan marcipānu un saldējumu. Produkti iegūst skaisti zaļu krāsu, nezaudējot neko no savas garšas kvalitātes. Sulas vietā var izmantot arī izsautētus un sablendētus spinātus.
Ja spinātu zupa, sautējumi vai salāti šķiet pārāk maigi, pusi no paredzētā daudzuma vari aizstāt ar skābenēm. Abi šie lapu dārzeņi jāsautē atsevišķi un tikai tad jāpievieno zupai. Kopā sautējot, spināti kļūst cieti un bezgaršīgi. Skābenes var aizstāt ar citrona sulu.
Spināti izceļ jebkuru garšvielu. Vislabāk tie sader kopā ar rīvētu muskatriekstu.
1. Brokastu omlete
Sastāvdaļas:
• 3 olas
• 1 ēdamkarote saldā krējuma
• 150 g spinātu
• 50 g rikotas siera
• 50 g cietā siera (rīvēšanai)
• eļļa cepšanai
• sāls, rīvēts muskatrieksts
Pagatavošana:
Sagriež rikotas sieru mazos kubiņos. Nomazgā un nosusina spinātus. Sakuļ olu, lēnām iemaisa spinātus un sieru. Pievieno sāli un muskatriekstu. Pannā sakarsē eļļu un uzlej sakulto masu, uzliek vāku un cep uz lēnas uguns aptuveni 6–7 minūtes, tad uzbārsta sarīvētu sieru un turpina cept, līdz tas izkusis.
2. Spinātu un brokoļu krēmzupa ar grauzdiņiem
Sastāvdaļas:
• 400 g brokoļu
• 300 g spinātu
• 100 g kausēta siera
• 200 ml saldā krējuma
• 1 sīpols
• 1 kartupelis
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 ēdamkarotes eļļas vai sviesta
• 500–700 ml dārzeņu buljona
• maizes grauzdiņi
Pagatavošana:
Katlā apcep sīpolus, ķiplokus un kartupeļus. Pielej karstu buljonu un vāra, līdz kartupeļi ir mīksti, tad pieber brokoļus un spinātus. Turpina vārīt aptuveni 10 minūtes. Pievieno kausēto sieru un saldo krējumu, uzvāra. Gatavo zupu nedaudz atdzesē un sablendē. Pasniedz ar grauzdiņiem un zaļumiem.
Īsi pirms pasniegšanas uzrīvē muskatriekstu.
Spinātu salāti
Sastāvdaļas:
• 200 g spinātu
• āboli
• 1 ēdamkarote dzērveņu sukāžu
• 1 ēdamkarote valriekstu
• biezpiens vai mīkstais siers
Mērcei:
• 1 ēdamkarote citrona sulas
• 1 ēdamkarote apelsīnu sulas
• 3 ēdamkarotes eļļas
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Spinātus nomazgā, nosusina. Lielas lapas saplucina gabalos. Ābolus sagriež plānās šķēlītēs. Atsevišķi traukā sajauc abu veidu sulas, eļļu, sāli, piparus un uzlej salātiem. Uzdrupina biezpienu vai mīksto sieru, valriekstus (to var mazliet apgrauzdēt) un dzērveņu sukādes.
Mazliet citādi garšos, ja spinātiem tiks pievienoti četrās daļās sagriezti mazi tomātiņi un uzrīvēta vārīta ola.
Ābolu vietā salātos var likt zemenes.
Daļu spinātu var aizstāt ar skābenēm vai citiem salātiem.
Ar spinātiem pildīta vistas fileja
Sastāvdaļas:
• vistas fileja – 2 vidējas gab.
• spināti – 1 buntīte
• fetas siers – “uz aci”
• sviests – gatavošanai
Pagatavošana:
Vistas fileju nomazgā un izklapē kā karbonādi. Spinātus pāris minūtes pasautē sviestā, sajauc ar fetas sieru. Iegūto masu izklāj uz vistas filejas, sarullē un sasprauž ar koka iesmiņiem. Vistu uz pannas apbrūnina un liek cepeškrāsnī ar locījuma vietu uz leju. Cep 20 minūtes 200 grādos.