Akcents šķīvī – sarkanie kāposti. Idejas, ko gardu no tiem pagatavot 0
Sarkanie galviņkāposti, kas patiesībā ir violetā, nevis sarkanā krāsā, uzturvielu ziņā ir bagātāki par parastajiem galviņkāpostiem, jo tajos ir vairāk vitamīnu un dažādu minerālvielu. Lai gan daudzos avotos norādīts, ka sarkanos galviņkāpostus gatavo tāpat kā baltos, tomēr dažus ēdienus tie iekrāso ļoti nepievilcīgā krāsā. Piemēram, tos nav ieteicams pievienot zupām un sautējumiem, gatavot tīteņus. Izteiksmīgie kāposti tomēr ir lielisks akcents jebkuram ēdienam, jo reti kas uz mūsu šķīvja ir tik košs un izaicinošs. No sarkanajiem kāpostiem var gatavot salātus, vāciešiem patīk tos sautēt kopā ar vīnu un āboliem, var arī marinēt un skābēt.
Ziemas krājumiem. Sarkanajos kāpostus ir mazāk sulas, tāpēc pagrabā tie labāk uzglabājas nekā baltie kāposti. Senči pirms ziemas kāpostus pakarināja pie pagraba griestiem ar saknēm uz augšu un labi uzglabāja līdz pat martam. Apvīta vien pirmo lapu pāris, bet iekšā saglabājās sulīgs un salds kāposts.
Arī sarkanajiem kāpostiem ir dažādas šķirnes, kas atšķiras ar nobriešanas laiku un lapu sulīgumu. Lielākoties sulas ir maz, tāpēc skābējot jāpievieno nedaudz sālsūdens, bet citādi tehnoloģiskais process neatšķiras.
Marinējot sarkanie kāposti nezaudē krāsu. Kāpostus rupji sakapā un liek lielā traukā. Uzvāra marinādi, litram ūdens pievienojot tējkaroti cukura, ēdamkaroti sāls un tikpat daudz citronskābes, var pielikt pāris melno piparu graudu un lauru lapas. Uzlej karstu marinādi, samaisa, uzliek vāku un atdzesē. Pēc tam kāpostus nokāš un liek burkās. Marinādi uzvāra atkārtoti, karstu uzlej kāpostiem un aizvalcē vāciņus. Ja ir labs pagrabs vai pieliekamais, var nepasterizēt. Ja nav piemērotu glabāšanas apstākļu, burciņas vispirms pasterizē +85 °C 20 minūtes (0,8 l) un tikai tad aizvalcē vāciņus.
Mana vecmāmiņa vēl no savas mammas pārmantoja recepti, kā pagatavot pikantus, kraukšķīgus un gardus salātus no sarkanajiem kāpostiem. Četriem kilogramiem sarkano kāpostu nepieciešams 50 g mārrutka saknes, tikpat daudz ķiploku un pētersīļu lapu, 100 g sarkanās bietes un pāris aso piparu (ja gribas patiešām stiprus). Kāpostus sagriež garās strēmelēs, mārrutkus, ķiplokus un bietes samaļ virtuves elektriskajā kombainā. Ja vēlas, pieliek smalki sakapātas sarkano aso piparu pākstis. Uzvāra 2 l ūdens, pievieno 100 g sāls un tikpat daudz cukura. Atdzisušu marinādi uzlej kāpostiem un uzliek slogu. Divas diennaktis ļauj kāpostiem iestāvēties, tad sastampā burkās un aizvāko. Glabā vēsumā.
Salātu variācijas
Rīvēti sarkanie kāposti ar sāli un krējumu ir vienkāršākā variācija. Daudz garšīgāki tie būs ar pikantu mērcīti. To gatavo no 5 ēdamkarotēm eļļas, 2 ēdamkarotēm citrona, ēdamkarotes cukura, pustējkarotes sāls un šķipsniņas maltu melno piparu. Visas sastāvdaļas samaisa un uzlej rīvētiem kāpostiem. Garšas dažādībai un krāsu akcentam var pievienot rīvētu burkānu. Šāda mērces daudzuma pietiks četrām porcijām.
UZZIŅA
Sarkanajos galviņkāpostos ir vairāk C vitamīna un kālija nekā baltajos.