Zāles pret iesnām 0

Ja deguns stipri tek, ir aizlikts, var doties uz aptieku, lai nopirktu kādus deguna gļotādas asinsvadus sašaurinošus pilienus. Tie palīdzēs mazināt tūsku un attīrīt deguna blakusdobumus no izdalījumiem. Parasti šajos pilienos aktīvā viela ir ksilometazolīns, oksimetazolīns vai tamlīdzīga, skaidro deguna ārste Līva Šperla-Skritņika.

Reklāma
Reklāma
Polija nikna: Baltijas valstis apdraud NATO drošību – iestrēdzis vēl viens liels projekts 162
Kokteilis
Meļu un viltnieku reitings pēc zodiaka zīmes. Pēdējo vietu ieņem Strēlnieks, bet kurš ir pirmajā? 26
Kokteilis
10 viltīgas frāzes, kuras manipulatori vienkārši dievina 4
Lasīt citas ziņas

Tikai šos bezrecepšu deguna pilienus nevajadzētu lietot ilgāk par 3–5, maksimums 7 dienām. Tie sausina gļotādu, tāpēc var izvēlēties tādus, kam pievienotas papildu vielas, piemēram, hialuronskābe, dekspantenols, kas mitrina, mīkstina gļotādu. Tas palīdzēs mazināt izteikto sausuma sajūtu.

Ja šie deguna pilieni 5–7 dienās nav palīdzējuši, ārsts var izrakstīt ārstnieciskākus pilienus – degunā pūšamus aerosolus ar glikokortikosteroīdiem jeb hormoniem. “Tie ir tie paši, ko lokāli lieto alerģiski pacienti, bet kas labi palīdz arī parastu akūtu iesnu gadījumā un darbojas gan pret tūsku, gan iekaisumu. Akūtā situācijā parasti pietiek ar vienu divu nedēļu lietošanu,” stāsta ārste.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pat ja ārsts tos izrakstīs mēnesi ilgai lietošanai vai vēl ilgākai, lai iesnu dēļ neiedzīvotos vidusauss iekaisumā vai deguna blakusdobumu gļotādas iekaisuma komplikācijās, no šiem līdzekļiem nav jābaidās, turklāt hormons caur degunu organismā uzsūcas minimāli.

DER ZINĀT

Vīrusu izraisīta augšējo elpceļu infekcija visbiežāk sākas ar kņudināšanu degunā, arī sausuma sajūtu, bet pēc tam kļūst par mums labi zināmajām iesnām.

Ja ir iesnas, nevajag stipri šņaukt degunu, jo ar spiedienu tās tiek aizpūstas tālāk pa dzirdes kanālu. Vispirms saudzīgi jāizšņauc viena, pēc tam otra nāss.

Zāles degunā jāiesmidzina pareizi: virzienā it kā uz aci dziļāk degunā, ar labo roku kreisajā nāsī un ar kreiso – labajā nāsī.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.