Deguna skalošana 0

Ja ir iesnas, deguna skalošanai ar sālsūdeni ir labs ārstniecisks efekts – sālsšķīdums minimāli kairina deguna gļotādu, toties ļoti labi attīra no izdalījumiem, veicina arī tās skropstiņepitēlija darbības atjaunošanos. Var izmantot paša pagatavotu šķīdumu vai arī aptiekās nopērkamo jūras ūdeni smidzināšanai degunā.

Reklāma
Reklāma
Polija nikna: Baltijas valstis apdraud NATO drošību – iestrēdzis vēl viens liels projekts 162
VIDEO. Mājas saimniece izsauc policiju, jo viņas pagalmu pārņēmuši vairāk nekā 100 meža zvēru 13
Kokteilis
Meļu un viltnieku reitings pēc zodiaka zīmes. Pēdējo vietu ieņem Strēlnieks, bet kurš ir pirmajā? 26
Lasīt citas ziņas

Sālsūdens šķīdumam izmanto rupjo vārāmo sāli bez piedevām vai vēl labāk jūras sāli, izšķīdinot pustējkaroti vai tējkaroti sāls glāzē silta vārīta ūdens. Skalo 1–2 reizes dienā, izmantojot aptiekā nopērkamu šļirci vai klizmas baloniņu. “Lai no šīs procedūras būtu vēlamais efekts, šķidruma tilpumam, kas tiek izlaists caur katru nāsi, jābūt līdz 100 mililitriem,” iesaka ausu, kakla, deguna ārsts Rihards Urtāns.

Katrai skalošanas reizei jāgatavo jauns sālsšķīdums. Procedūras veic tik ilgi, cik nepieciešams.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jūras ūdens aerosoli galvenokārt domāti deguna gļotādas mitrināšanai un iesnu šķidrināšanai, lai vieglāk izšņaukt. Tie iedalās izotoniskos (tikpat sāļi kā organisma asins plazmā) un hipertoniskos (sāļāki nekā asins plazmā).

Pirmie ir piemērotāki deguna skalošanai iesnu sākumā, lai ātrāk atbrīvotos no vīrusiem, kā arī tad, ja gļotas tā sabiezējušas, ka deguna izšņaukšanai jāpieliek spēks. Otros labāk lietot pie izteiktas deguna blakusdobumu tūskas, lai audi ātrāk atjaunotos, kā arī akūta sinusīta – blakusdobumu gļotādas iekaisuma gadījumā.

Iepūšot skalojamos līdzekļus, ieteicams gaisu vilkt uz iekšu un izspļaut saturu, kas nonācis aizdegunē. Degunu skalo vienu vai 2–3 reizes dienā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.