Aizmirstās vērtības. Kāpēc uzturā ir vērts iekļaut pākšaugus? 0
Pākšaugi, piemēram, pupiņas, zirņi, lēcas, tiek slavēti arvien vairāk un uztura speciālisti iesaka tos ēdienkartē iekļaut arvien vairāk. Kāpēc?
“Pākšaugi ir, varētu teikt, piemirsts pārtikas produkts, jo patiesībā tiem ir ļoti sena vēsture – Eiropā parādījušies ap 16.gadsimtu, bet agrāk tie tika uzskatīti par mazturīgu cilvēku ēdienu un līdz ar to, kaut kā gadiem ejot, mēs esam atstājuši novārtā šo ārkārtīgi vērtīgo produktu, ” TV24 raidījumā “Ēdiens kā zāles” aklāj pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta.
Pākšaugos ir augsts olbaltumvielu līmenis, kombinējot tos ar graudaugiem, var iegūt pilvērtīgu olbaltumvielu spektru, kas ir īpaši svarīgi veģetārā uztura piekritējiem. Pākšaugi ir vērtīgi arī savu mikroelementu – selēna, kalcija, magnija, cinka – dēļ.
Svaigā veidā ir ieteicams ēst tikai cukurzirņus, savukārt pārējos pākšaugus ir ieteicams vārīt vai konservēt. Zirņus un pupiņas pirms vārīšanas noteikti ir jāizmērcē vismaz 8 – 12 stundas, lēcas var iemērkt vien uz pāris stundām. Ja pākšaugiem tiks pievienotas klāt skābi saturošās garšvielas vai mērces, piemēram, tomātu mērce, to vislabāk ir darīt tikai vārīšanas beigās, lai pākšaugi gatavošanas procesā kļūtu mīkstāki.
Pākšaugi ir viegli pagatavojami un sniedz plašas iespējas maltīšu pagatavošanā – svaigie salāti, biezeņi, zupas, pīrāgi un otrie ēdieni.