Mēģinās labot brāķi 32
Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) vadītāja Ināra Šure teic, ka Veselības ministrijas gatavotie un valdības pērn 14. jūlijā apstiprinātie noteikumi esot “nepārdomāti”, ar būtiskiem trūkumiem, tāpēc to darbība ir jāaptur un līdz noteikumu sakārtošanai spēkā jāpaliek iepriekšējai versijai. Proti, produktu ražošanā nedrīkst izmantot sintētiskās krāsvielas, ģenētiski modificētus organismus, kā arī produkti nesastāv no tiem un nav no tiem ražoti. “Tāpat iepriekšējā redakcijā jau bija konkrēti definēts, kādus garšas pastiprinātājus aizliegt skolās izmantojamos produktos: E620-E650,” teic Šure. Federācija vēlas, lai izglītības un veselības aprūpes iestādēm piegādātajiem sieriem varētu pievienot dabīgo krāsvielu beta karotīnu (E160a).
Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītāja Lolita Neimane neatbalsta “bērnu pieradināšanu pie spilgtiem pārtikas produktiem”. Ārste uzskata – var cilvēkus izglītot un ražot sieru arī bez beta karotīna vai annato. Sazinājos arī ar dietoloģi Lailu Meiju, kas piedalījās jauno noteikumu gatavošanā. “Jautājumā par sieru mēs norādījām, ka tas nedrīkst būt ar mākslīgām krāsvielām. Noteikumu saskaņošanas gaitā Veselības ministrijā vārds “mākslīgās” kaut kur pazuda,” tā L. Meija. Veselības ministrijā vakar atzina – domāts bija aizliegt mākslīgās krāsvielas pārtikas produktos, iespējams, ka formulējums par visām krāsvielām “ir paslīdējis garām”.
Vakar LPUF iesniedza savu labojumu projektu Ministru kabineta noteikumiem nr. 405 Zemkopības ministrijai, cerot, ka tā rosinās tos labot.