FOTO: Shutterstock.com

Agronome iesaka, kā ievākt pašu audzētu dārzeņu sēklas 8

Mārīte Gailīte, agronome / Latvijas Mediji

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimušo sirdis iekarot ir īsts izaicinājums
“Viņi grib mūsu zemi, un mēs viņiem tikai traucējam!” Alvis Hermanis liek visiem latviešiem atcerēties šo fotogrāfiju 11
Kokteilis
VIDEO. “Varbūt viņai tas nepatiks…” Andrejs Ēķis velta skarbus vārdus Žannai Dubskai
Lasīt citas ziņas

Daudzām sugām, piemēram, gurķiem, tomātiem, sēklas atrodas želejveida kapsulās. Lai atbrīvotos no tām, no augļa izņemtas sēklas atšķaida ar ūdeni un vairākas dienas raudzē gaisa temperatūrā virs 20 °C.

Raudzēšanas procesā veidojas skābe, kas noārda kapsulu apvalku. Tad sēklas vairākas reizes skalo zem ūdens strūklas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Komerciālie audzētāji tomātu sēklu mazgāšanai izmanto atšķaidītu sālskābi, lai novērstu baktēriju infekciju izplatīšanas risku ar sēklām: augiem bīstamās baktērijas skābā vidē iet bojā.

Sugām, kuru sēklām želejveida kapsulu nav, sēklas skalo zem ūdens strūklas, iegremdē 5% sālsūdenī (50 g sāls uz 1 l ūdens). Vieglākās sēklas uzpeldēs, bet smagākās nogrims.

Šķīdumu ar vieglajām sēklām nolej, bet nogrimušās vēlreiz skalo tīrā ūdenī, liek plānā kārtā uz filtrpapīra vai vairākkārt salocīta papīra dvieļa un žāvē istabas temperatūrā.

Komerciālie sēklu audzētāji to žāvēšanai izmanto speciālus skapjus ar sieta plauktiem un siltu gaisa plūsmu. Šo pieredzi var izmantot mājas apstākļos, bet svarīgi, lai gaiss nav siltāks par 23 °C. Tāpat jāņem vērā, ka sēklu žāvēšana ilgs vairākas dienas. Ja ļoti gribas precīzi zināt sēklu mitrumu, tās var nosvērt uz virtuves svariem pirms žāvēšanas (tie ir 100%) un ik pa laikam nosvērt žāvēšanas procesā, salīdzinot jauno rādītāju ar sākotnējo.

Sēklu mitrumam jābūt 13–15%. Kāpēc tas vispār ir svarīgi? Uz mitrām sēklām sāk vairoties mikroorganismi, izraisot temperatūras celšanos, tādēļ sēklas zaudē dīgtspēju.

Salātu sēklas ir klātas ar pūkām, skābeņu sēklām ir plēvītes, tas viss palīdz sēklām izplatīties ar vēju. Lai atšķirotu nogatavojušās sēklas no negatavajām, var mēģināt vētīt: no bieza papīra vai plāna kartona saloka U veida reni, novieto slīpi un birdina sēklas kā no slīdkalniņa, un, ja šajā brīdī tām uzpūš gaisu, vieglākās aizlido, bet smagākās un vērtīgākās ripinās lejā.

Reklāma
Reklāma

Var uzglabāt visas ievāktās sēklas, nešķirojot un nevētot tās, vien pavasarī nāksies rēķināties ar zemāku dīgtspēju.

Pirktās sēklas ir drošākas par pašu ievāktām

Praktiski visi gurķi, tomāti, paprika, baklažāni, arbūzi un melones, ko redz veikalos, ir hibrīdi: tikai daļa no to sēklām izaugušo augļu atbildīs gaidītajam. Visi gurķi mūsdienās ir partenokarpi, tātad bez sēklām. Bišu apputeksnējamās šķirnes, protams, vēl joprojām pastāv, bet Latvijā lielveikalos tos nepiedāvā. No augļa izņemtās sēklas var būt nepietiekami nogatavojušās un iesētas nedīgt.

Globalizācijas dēļ pasaulē izplatās infekcijas un kaitēkļi. Dienvidu valstīs ir plašāks kaitēkļu klāsts: vairāk dažādu baltblusiņu, laputu sugu, cikādes, sevišķi bīstamas ir vīrusu infekcijas, jo pret tām nav augu aizsardzības līdzekļu. Var gadīties, ka inficēti, bet šķietami veseli augļi nonāk mūsu veikalos, jo cilvēku veselībai tie nav bīstami. Mēģinot ko izaudzēt no šāda augļa sēklām, pastāv visai augsts risks ievazāt infekciju. Tā būtiski samazina ražu, izplatās ar sēklām, mēdz uzkrāties augsnē un saglabāties augu atliekās un uz siltumnīcu konstrukcijām. Viens no bīstamākajiem tomātu vīrusiem pašlaik ir ToBRFV – tomātu krunkainās brūnplankumainības vīruss. Tas ļoti strauji izplatās visā pasaulē un no Izraēlas pieredzes (kur šo vīrusu atklāja 2014. g.) ir zināms, ka infekcija mēdz uzkrāties augsnē. Dažu gadu laikā pienāk brīdis, kad, iestādot veselu augu inficētā augsnē, vairs nav iespējams izaudzēt ražu. Pēdējos gados vairākas selekcijas firmas intensīvi strādā, lai izveidotu pret šo infekciju izturīgus hibrīdus, un vairākās valstīs tādus jau audzē.

Ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi fungicīdi ir vairāk vai mazāk efektīvi tikai pret sēņu izraisītām infekcijām.

Sēklas internetā

Interneta veikali ir visiem sēklu tirgotājiem Latvijā, arī daudziem kolekcionāriem. Eiropas Savienībā ir vienotas prasības augu un sēklu veselības kontrolei, tāpēc sēklas, ko piedāvā Eiropas selekcijas firmas, ir drošas. Ārpus ES sēklu importu stingri kontrolē selekciju firmas un kopienas teritorijā katru sēklu partiju ieved ar fitosanitārajiem sertifikātiem. Tie nepieciešami, ievedot pat tikai vienu paciņu no trešajām valstīm, tostarp Anglijas, ASV, Kanādas, Baltkrievijas, Ķīnas un citām. Sēklu ievešana no trešajām valstīm bez šāda dokumenta ir nelegāla.

Novērots, ka internetā no trešajām valstīm bieži pasūta tādu šķirņu un hibrīdu sēklas, ko brīvi var nopirkt tepat Latvijā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.