Astainais amarants
Astainais amarants
Foto – Shutterstock

Āfrikas spināti amaranti – kā tos audzē? 0

“Kas tas par augu – ēdamais amarants?” SILVIJA BAUSKAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Pasaulē sastopams aptuveni 900 amaranta sugu, vairāk nekā desmit no tām izmanto pārtikai. Nozīmīgākās sugas ir Amaranthus cruentus, Amaranthus tricolor, Amaranthus caudatus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Amarantus kā graudkopības un lopbarības kultūru lielās platībās audzē Dienvidamerikā, Indijā, Ķīnā, jo augos ir daudz olbaltumvielu, vitamīnu, makroelementu un mikroelementu. Amarantu jaunās lapas labprāt ēd visi mājlopi un putni, augs noder zaļmēslojumam, skābbarībai, var iegūt arī augstvērtīgu sienu.

Amarantus sauc arī par Āfrikas jeb Indijas spinātiem. Dzinumiem un lapām ir patīkama, skābena garša (atgādina spinātus), tās izmanto salātiem. No sēklām, kam raksturīga riekstu garša, var iegūt augstvērtīgus miltus. Vairākās valstīs amarants kļuvis par komerckultūru, no tā ražo eļļu, granulas.

Amarants ir strauji augošs, viengadīgs augs, parasti platlapains, zaļš vai purpurkrāsā. Pamatstublājs ir apmēram 3–4 cm resns, tam galā ir skaras. Sēklas dīgtspēju saglabā līdz pieciem gadiem.

 
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.