Āfrikas spināti amaranti – kā tos audzē? 0
“Kas tas par augu – ēdamais amarants?” SILVIJA BAUSKAS NOVADĀ
Pasaulē sastopams aptuveni 900 amaranta sugu, vairāk nekā desmit no tām izmanto pārtikai. Nozīmīgākās sugas ir Amaranthus cruentus, Amaranthus tricolor, Amaranthus caudatus.
Amarantus kā graudkopības un lopbarības kultūru lielās platībās audzē Dienvidamerikā, Indijā, Ķīnā, jo augos ir daudz olbaltumvielu, vitamīnu, makroelementu un mikroelementu. Amarantu jaunās lapas labprāt ēd visi mājlopi un putni, augs noder zaļmēslojumam, skābbarībai, var iegūt arī augstvērtīgu sienu.
Amarantus sauc arī par Āfrikas jeb Indijas spinātiem. Dzinumiem un lapām ir patīkama, skābena garša (atgādina spinātus), tās izmanto salātiem. No sēklām, kam raksturīga riekstu garša, var iegūt augstvērtīgus miltus. Vairākās valstīs amarants kļuvis par komerckultūru, no tā ražo eļļu, granulas.
Amarants ir strauji augošs, viengadīgs augs, parasti platlapains, zaļš vai purpurkrāsā. Pamatstublājs ir apmēram 3–4 cm resns, tam galā ir skaras. Sēklas dīgtspēju saglabā līdz pieciem gadiem.