Foto: HUNTINMOTION

Āfrikas garša Latvijas apstākļos 0

Biltongs ir kaltētas gaļas veids, kas cēlies no Āfrikas dienvidu valstīm. Dažādus gaļas veidus iespējams izmantot, lai to radītu, sākot ar liellopu gaļu, beidzot ar medījumu. Gaļu sagriež strēmelēs pa muskuļu dzīslām, samarinē un pēc tam žāvē. Tipiski biltongu gatavo Dienvidāfrikas ziemā, kad aukstais un sausais gaiss daudz labāk izžāvē gaļu. Puves un baktēriju risks šādos apstākļos ir minimāls.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
Bez vainas vainīgs? Mirklī, kad trīs bērnu tēva Artūra kontā ienāca 200 eiro, viņš kļuva par bīstamu krāpnieku! 44
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
Lasīt citas ziņas

Lai imitētu Āfrikas gaisa apstākļus, var vai nu izmantot pirktus augļu žāvētājus, vai arī tādu izgatavot pats. Žāvējot biltongu, svarīgi ir ne tikai to kaltēt, bet arī nodrošināt gaisu, lai nesāktos dažādi procesi, kas gaļu sabojā.

Sastāvdaļas

•Stirnas vai brieža gaļa
•Sāls, pipari
•Vusteršīras mērce
•Mazliet etiķa.

Kā izgatavot žāvētāju mājas apstākļos

Izgatavo virtuves skapīti, izmēri atkarīgi no materiālu pieejamības un iespējas žāvētāju novietot. Vajadzīgas trīs sienas un durtiņas, kā arī stiprinājumi, kur gaļu pakārt. Var izmantot jebkuru materiālu, no kā gatavo virtuves mēbeles. Aizmugurē iebūvē vienu vai divus ventilatorus no veciem datoriem.

Cenu ziņā – izmaksas minimālas. Aizmugurē atstāj atveres ventilācijai, lai nodrošinātu gaisa plūsmu.

Eiropeiskais biltongs

Stirnas vai brieža gaļu sagriež strēmelītēs. Garšvielām izmanto sāli, piparus, Vusteršīras mērci (plašāk zināma kā Vorčesteras mērce), mazliet etiķa. Iemarinē gaļas gabaliņus, ierīvējot tos ar sāli un pipariem, pārlejot ar mazliet etiķa un Vusteršīras mērci. Atstāj uz dienu vēsumā. Tad kar žāvētājā un vītina 24 stundas vai arī mazliet ilgāk. Var sagriezt gabaliņos, ievakuumot un ēst kā uzkodu. Šī recepte atšķiras no mūsu platuma grādos labāk zināmās basturmas, šo pagatavot ir ātrāk un vieglāk.

Vairāk lasiet žurnālā Medības

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.