Seno acteku ikdienas ēdiens – tortiļas! Tās var ēst gan karstas, gan aukstas 8
Kādu dienu (arī ziemīgu vai pavasarīgu pikniku) var veltīt tortiļām. Šie kukurūzas mīklas plāceņi bija acteku ikdienas pārtika jau XVI gadsimtā. Tortiļas ir līdzīgas jau zināmajam lavašam un lieliski aizstāj maizi. Tās nopērkamas veikalos, un to izmērs ir atkarīgs no paredzētā izmantojuma, visplašāk lietotās ir 20,3 cm un 25,4 cm tortiļas, jo tās var izmantot daudzu dažādu ēdienu pagatavošanai.
Tās var ēst gan karstas, gan aukstas, bet uzkarsēta tortiļa ir mīkstāka. Ja tortiļas silda cepeškrāsnī, tad 80– 100 °C temperatūrā būs nepieciešamas 15–20 minūtes. Savukārt mikroviļņu krāsnī pietiks ar 30 sekundēm. Tortiļas var izvietot uz sausas pannas un uzsildīt no abām pusēm, karsēšanai var izmantot grilu.
Tortiļas loksnēs var ievīstīt:
• uz pannas apceptu gaļu, kas papildināta ar dārzeņiem un pupiņām vai kukurūzu;
• konservēta tunča gabaliņus;
• gabaliņos sagrieztus svaigus dārzeņus un lapu salātus vai arī salātus, kas pagatavoti no avokado un vārītām olām;
• brokastu olu kulteni.
Bieži vien tortiļai pievieno dažādas skābā krējuma, majonēzes vai kečupa mērces. Tortiļu var salocīt dažādos veidos: kā nelielas aploksnes, vienkārši pārlocīt uz pusēm vai apgriezt rullīti, salocīt trijstūri, piemēram, kā pankūkas.
Gaļas un siera tortiļa
Sastāvdaļas
• lielā tortiļas loksne
• 300 g vistas vai liellopa filejas
• tomāts
• sarkanais sīpols
• 130 g siera
• garšvielas ar čili
• sauja zaļo salātu
• eļļa cepšanai
Pagatavošana
Novāra gaļu un sagriež mazos stienīšos. Tortiļu apcep tikai no vienas puses.
Apgriež uz pannas un uz apceptās puses uzkaisa rīvētu sieru, uzliek gaļas gabaliņus, smalki sagrieztu sīpolu, tomātu ripiņas, garšvielas.
Cep (uzsilda) uz lēnas uguns.
Pasniedz ar svaigiem salātiem un mērcītēm.