Kā viss šis izmainīs Sahāras tuksneša ainavu? 0

Sahāras tuksnesī pēdējo nedēļu laikā ir piedzīvoti ievērojami lieti un plūdi, kas ir ļoti neparasti šim vienam no sausākajiem pasaules reģioniem. Šo parādību izskaidro gan dabiskās klimata svārstības, gan cilvēka radītās klimata pārmaiņas, kas, iespējams, veicina monsunveida lietus pārbīdi uz Sahāras reģionu. Daži zinātnieki saista šīs lietusgāzes ar vājo Atlantijas viesuļvētru sezonu, jo atmosfēras sistēmas, kas parasti rada vētras Atlantijā, šobrīd ir pārbīdījušās tālāk uz ziemeļiem, aptverot Sahāras reģionu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Aktrise Zane Burnicka izsaka aizdomas, ka LTV izmanto “nekārtna puisīša pakalpojumus”
Pasažieri palika bez elpas: jauns pārītis īsi pēc lidmašīnas pacelšanās nododas mīlas priekiem turpat salonā 36
“Mani tuvinieki var man ieskaitīt naudu, cik vēlas, neierobežotā daudzumā un man nevienam nekas nav jāpaskaidro! ” Biežāk uzdotie jautājumi VID par izsūtītajām vēstulēm 83
Lasīt citas ziņas

Šo fenomenu var izskaidrot ar vairākām globālām klimata pārmaiņām:
1. Pārbīde – atmosfēras zona, kur sastopas tropu gaisa masas no ziemeļu un dienvidu puslodes, veidojas nokrišņu joslas. Parasti šī zona bija lokalizēta tuvāk ekvatoram, bet siltākas gaisa temperatūras dēļ tā pārbīdās tālāk uz ziemeļiem, aptverot Sahāras tuksneša daļas. Tas izskaidro, kāpēc dažās Sahāras daļās pēkšņi ir novērojami intensīvi nokrišņi, pat monsunveida lietusgāzes.

2. Jūras temperatūras izmaiņas – Vidusjūra un Atlantijas okeāns pēdējā laikā ir kļuvuši siltāki, kas rada vairāk mitruma atmosfērā. Šīs izmaiņas veicina stiprākas nokrišņu sistēmas, kas var pārvietoties virs Ziemeļāfrikas un tagad izraisa intensīvas lietusgāzes Sahāras tuvumā.

CITI ŠOBRĪD LASA

3. Klimata modeļi un CO2 emisijas – zinātnieki norāda, ka klimata pārmaiņas, ko izraisa siltumnīcefekta gāzes, palielina iespējamību, ka tuksneši nākotnē varētu piedzīvot vairāk lietus. Klimata modeļi prognozē, ka līdz 2100. gadam pieaugošā jūras virsmas temperatūra un atmosfēras sasilšana varētu pārbīdīt nokrišņu zonas tālāk uz ziemeļiem, padarot Sahāras reģionu mitrāku.

Šie faktori kopā norāda uz to, ka, lai arī Sahāra vēsturiski ir bijusi ārkārtīgi sausa vieta, klimata pārmaiņu dēļ tās laikapstākļi kļūst neparedzamāki – vētras, lietus un plūdi.

Līst Sahāras putekļi! Bricis skaidro otrdienas dīvainos laikapstākļus
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.