Pieaug pieprasījums pēc pilngraudu rudzu maizes 0
Kā liecina apkopotie ceptuves “Lāči” pārdošanas dati, Latvijā pieaug pieprasījums pēc pilngraudu rudzu maizes. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pārdošanas apjoms augstvērtīgās pilngraudu rudzu maizes segmentā “Lāčiem” ir palielinājies par 5,3 %. Uzņēmums rudzu maizi arī eksportē uz ASV, Lielbritāniju, Igauniju un citām valstīm.
Rudzu maize jau kopš uzņēmuma dibināšanas ir “Lāču” ceptuves pamatprodukts – no visas ceptuvē saražotās maizes apjoma 80% ir tieši rudzu maize. Pārdošanas apjoma pastāvīgs un stabils pieaugums liecina, ka šādu produkciju novērtē arī pircēji, kuri arvien lielāku uzmanību pievērš produkta sastāvam, kas rakstīts uz iepakojuma un kļūst arvien izglītotāki un prasīgāki attiecībā uz tā veselīgumu.
Kā atzīst uztura speciālisti, pilngraudu rudzu maize ir gan enerģijas un spēka avots, gan preventīvs līdzeklis, kas palīdz izvairīties no nopietnām veselības problēmām un cīnīties ar slimībām. Jāņem vērā, ka par pilngraudu maize tiek uzskatīta tikai tā maizīte, kuras cepšanā tiek izmantoti rupjie rudzu milti, kas satur visu graudu ar tā apvalku, endospermu un dīgli, tādējādi saglabājot visas rudzu grauda vērtīgās īpašības. Tādēļ mūsdienās ne mazāk būtiski ir saglabāt arī tradicionālo rudzu maizes cepšanas tehnoloģiju, kas nodrošina visu šo dabīgo un cilvēka organismam draudzīgo dabīgo izejvielu saglabāšanu produkta ražošanas procesa laikā.
Klīnisko pētījumu rezultāti apstiprina, ka rudzu maizes lietošanas uzturā pazemina holesterīna līmeni un asinsspiedienu, uzlabo vēdera trakta darbību, uztur sirds veselību un stiprina organisma imunitāti. Turklāt rudzu maize ir viens no labākajiem dažādu cilvēka organismam nepieciešamo uzturvielu un vitamīnu nodrošinātājiem, jo maizīte satur ogļhidrātus, olbaltumvielas, šķiedrvielas, B un PP grupas vitamīnus un minerālvielas, tai skaitā dzelzi, cinku, kalciju, fosforu, nātriju, kāliju, hromu, varu un magniju.
“”Lāču” rudzu maizes receptē un izgatavošanas tehnoloģijā tiek stingri ievērotas maizes cepšanas vēsturiskās tradīcijas un tā tas paliks arī turpmāk,” stāsta Normunds Skauģis, ceptuves saimnieks. “Lai gan tas uzņēmumam izmaksā dārgi un prasa roku darbu, tomēr ir svarīgi ievērot visus maizes cepšanas rituālus, jo tikai tā var garantēt īstas maizes garšu un kvalitāti. Pilngraudu rudzu maizes receptes pamatsastāvā jābūt tikai tām nedaudzajām dabīgajām izejvielām, pēc kurām izsenis cepta rudzu maize – rupja maluma pilngraudu milti, iesals, sāls, cukurs un ūdens.Tikai tad, ja ievērotas visas minētās prasības, to var saukt par īstu rudzu maizi – kura ir ne vien garda, bet arī palīdz uzlabot veselību, dod spēku un izturību kā ikdienas solim, tā vissmagākajiem darbiem.”