Ābolu sniegs, gaļa flāmu gaumē, keila salāti – gardi ēdieni no flautistes Ditas Krenbergas virtuves 0
Kur jums glabājas recepšu favorītes – žurnālu kaudzēs, pavārgrāmatās vai datorfailos? Flautistes Ditas Krenbergas ģimenē labākās joprojām tiek ar roku rakstītas lielajā kladē. Tradīcija, kuru uzsākusi omīte, turpinās jau ceturtajā paaudzē. Savus iecienītākos ēdienus tagad pieraksta arī Ditas meita Līna Pētersone.
Kad Ditas vecmāmiņa kā Valsts kora dziedātāja devusies mēnešiem garos koncertbraucienos, savām pusaugu meitām Mārai un Guntai viņa uzrakstījusi vienkāršas receptes, ko un kā gatavot mammas prombūtnes laikā. Omītes vairs nav šaisaulē, bet kladītes saglabājušās. No vairāk nekā pusgadsimtu senajiem pierakstiem “Mājas Viesa” mielastam Dita izvēlējusies saldā ēdiena recepti ar skaistu nosaukumu “Ābolu sniegs”.
Saka jau, ka virtuvē varot būt tikai viena saimniece, taču Krenbergu ģimenē pie plīts šiverē pat trīs pavārienes. Kamēr Dita vai visu dienu noņēmusies ar gaļu flāmu un kartupeļiem franču gaumē, no skolas atskrien Līna un savu oriģinālo veģetāro salātu miksli pagatavo pārdesmit minūtēs. Pa vidu ar padomu un palīdzīgu roku piedalās vecmāmiņa Māra – lai mazmeitai nav jāgrauž tikai salātu lapas un tupeņu “friškas”, viņa lielā katlā sasautējusi dārzeņus, arī pēc kladītes receptes. Ko padarīsi, ja jaunkundze nostājusies uz veģetāriešu takas un vairs neēd gaļu – jāpieskaņojas…
Ēdienu gatavošanu Dita uztver kā ļoti radošu nodarbību. “Man patīk iepriecināt mājiniekus un viesus, kad visi sasēžamies ap galdu kopīgā maltītē un svinam svētkus. Ēdiens mūs vieno, turklāt labi paēdis cilvēks ir arī priecīgs!” viņa nosmaida un aicina uz pusdienām sveču gaismā.
Receptes četrām personām
Līnas keila salāti ar vārītām bietēm un kazas sieru
Sastāvdaļas
8 keila (lapu kāposti) lapas, 200 g vārīto biešu, 100 g kazas siera, 2 seleriju kāti, 2 ķiploku daivas, 1 – 2 ēdamk. sezama sēklu, ābolu etiķis, olīveļļa.
Gatavošana
Olīveļļā uz pannas nedaudz apcep sezama sēklas, pievieno no kāta atdalītas keila salātu lapiņas, sasmalcinātus ķiplokus un cep apmēram 7 minūtes. Liek salātu bļodā, pievieno nelielos gabaliņos sagrieztas bietes un seleriju kātus, etiķi un visu samaisa. Kārto salātus šķīvī, virsū liek kazas siera gabaliņus.
Liellopu gaļa flāmu gaumē ar divreiz fritētiem kartupeļiem
Sastāvdaļas
Gaļas ēdienam: 1 kg liellopu gaļas, 4 lieli sīpoli, 3 daivas ķiploka, 50 g sviesta, 1 ēdamk. eļļas, 0,5 l tumšā alus, 2 tējk. etiķa, 1 ēdamk. brūnā cukura, 2 ēdamk. kartupeļu miltu, timiāns, pipari, sāls.
Kartupeļiem: kartupeļi, sāls, eļļa bez stipras piegaršas.
Gatavošana
Gaļai: apcep eļļā un pusē no sviesta ripiņās sagrieztus sīpolus un ķiplokspiedē izspiestus ķiplokus. Cepšanas beigās pievieno cukuru, lai karamelizējas, un izņem no katla. Gaļu sagriež strēmelītēs, pārkaisa ar miltiem, samaisa un apcep atlikušajā sviestā. Pielej alu, uzvāra un pievieno sīpolu un ķiploku masu, etiķi, garšvielas, sāli. Katlam uzliek vāku un sautē uz mazas liesmas apmēram stundu vai cepeškrāsnī 180°C karstumā.
Kartupeļiem: nomizotus kartupeļus sagriež vienādos un pēc iespējas garākos salmiņos, izmērcē aukstā ūdenī apmēram 1 – 1,5 stundu, apmaisa, lai mazāk cietes. Katliņā uzkarsētā eļļā, lai tikai tā nedaudz burbuļo, kartupeļus vāra apmēram 5 minūtes, uzmanot, lai nesāk apbrūnēt. Izņem ar putojamo karoti un izklāj uz salvetes, lai uzsūc eļļu. Neilgi pirms ēdiena pasniegšanas eļļu uzkarsē augstākā temperatūrā un kartupeļus vāra, līdz kļūst brūni un kraukšķīgi. Liek uz salvetes, lai uzsūc eļļu, apkaisa ar sāli un pasniedz kopā ar gaļu.
Ābolu sniegs ar vaniļas mērci
Sastāvdaļas
Ābolu putām: 5 skābeni, vēlams ‘Antonovkas’ šķirnes āboli, 2 – 3 olas baltumi, 3,5 ēdamk. cukura, šķipsna sāls.
Vaniļas mērcei: 1 l piena, 6 olu dzeltenumi, 4 – 6 ēdamk. cukura, aptuveni 2 tējk. vaniļas cukura, 2 tējk. miltu, šķipsna sāls.
Gatavošana
Ābolu sniegam:
Nomizotus un palielās daivās sadalītus ābolus ievieto cepampannā, pielej nedaudz ūdens, pieber 2 ēdamk. cukura un cep cepeškrāsnī 180°C karstumā 15 minūtes. Atdzesē un izrīvē caur sietu vai sablendē biezenī. Saputo stingrās putās olas baltumus ar atlikušo cukuru un šķipsnu sāls un, turpinot putošanu, pakāpeniski pievieno ābolu biezeni. Pasniedz ar vaniļas mērci vai pienu – tad ābolu sniegam jābūt saldākam.
Vaniļas mērcei:
Ar aukstu ūdeni izskalotā katlā uzvāra pienu un padzesē. Saputo olu dzeltenumus ar cukuru, vaniļas cukuru, miltiem un šķipsniņu sāls, līdz masa apjomā dubultojas. Pakāpeniski tai pievieno dzesēto pienu. Katliņā masu uzkarsē uz mazas uguns, ātri maisot, lai nepiedeg. Mērci nedrīkst uzvārīt.