Ābolu sacepums ar grauzdētām mandelēm un auzu pārslām 0
Sastāvdaļas – 1,5 kg ābolu, ½ krūzes mandeļu (bio), ½ krūzes tumšo aprikožu (bio), 1 ēd. k. rīsu miltu, 4 ēdamkarotes nerafinēta cukurniedru cukura, ½ tējkarotes kanēļa, 1/3 tējkarotes kardamona pulvera, 1 tēkjarote svaigi rīvēta ingvera, 2 ēdamkarotes Gī sviesta.
Grauzdēšanai – mandeles, auzu pārslas, cukurs.
Pagatavošana.
Aprikozes un riekstus atstāj uz dažām stundām ievilkties (vislabāk pa nakti). Nolej šķidrumu, sablendē viendabīgā masā. Pieliek 2 ēdamkarotes rīsu miltu, kardamona un ingvera. Ābolus nomazgā, nomizo, katru ābolu griež četrās daļās, izņem serdi. Cepeškrāsni uzsilda līdz 200 grādiem pēc Celsija. Ieziež cepamo stikla trauku ar sviestu vai Gī, uzmanīgi novieto sablendēto masu un izklāj to traukā. Pa virsu novieto ābolu pusītes tā, lai tiek noklāta visa mīklas virsma. Ābolus pārber ar 2 ēdamkarotēm cukura (var arī izlaist, ja ir saldi augļi), izretināti uzliek arī Gī, pārkaisa ar kanēli. Liek cepties cepeškrāsnī aptuveni 40 minūtes 200 grādos.
Uz sausas pannas apgrauzdē mandeļu un auzu pārslu gabaliņus, pārkaisa ar 2 ēdamkarotēm nerafinēta cukurniedru cukura un ļauj karamelizēties, tad to visu gatavu pārkaisa pāri desertam, lai ir arī kaut kas kraukšķīgs.
Oriģinālrecepte – saldais ābolu sacepums – garšīgs un veselīgs. Ķermenis daudz labāk absorbē karstus, nevis aukstus (svaigus) augļus. Tos, kuriem ir daudz Vatas (gaiss un ēters), šis saldais ēdiens sasildīs un pabaros; ābolu vietā var izmantot arī bumbierus, banānus, plūmes utt. Runājot par desertiem, ājurvēdā ir klātesošs princips, ka augļus, miltus un olas nevajadzētu kombinēt; ņemot vērā, ka šie produkti diez ko labi savā starpā nedraudzējas, organismam ir grūtības šādu ēdienu sagremot. Konkrētajā saldajā olu nav, un no miltiem ir tikai rīsu milti, turklāt minimālā daudzumā, lai turētos kopā sacepuma pamatne. Pamatni veido rieksti, kas kombinējas ar žāvētiem un svaigajiem augļiem. Šoreiz – tumšās aprikozes, bet var izmantot arī plūmes, dateles u. c.