Āboli uz kārā zoba – desertos, pīrāgos, kūkās un čatnijos. Lūk, dažas receptes ierosmei! 0
Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Arī šogad par ābolu ražu nevar sūdzēties. No tiem sanāk ne vien garda sula, aromātisks ievārījums un kompots – āboli ir arī lieliski dažādos desertos, pīrāgos, kūkās un čatnijos. Lūk, dažas receptes ierosmei!
Ieteicis Bauskas novada atpūtas kompleksa Miķeļi šefpavārs Inesis Horitončuks.
Ābolu pīrāgs
• 1 kg antonovkas ābolu
• 0,5 kg augstākā labuma kviešu miltu
• 250 g cukura
• 200 g saldkrējuma sviesta
• 1 ola
• kanēlis
Pagatavo mīklu – bļodā liek mīkstu sviestu, pievieno 150 gramu cukura un miltus. Lēnām ar rokām mīca, līdz izkūst cukurs un veidojas viendabīga masa. Mīklu saveļ bumbā, ietin cepampapīrā un uz stundu ievieto ledusskapī. Kamēr mīkla briest, sagatavo ābolus – nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem serdi ar sēklām, tad sagriež 0,5 cm biezās šķēlītēs. Uzbārsta aptuveni 100 g cukura un samaisa.
Izņem no ledusskapja mīklas bumbu, sagriež četrās daļās. Katru daļu izveltnē apļa formā, centrā liek sagrieztos ābolus, uzbārsta kanēli. Ar sakultu olu noziež mīklas apļa ārmalu, aizloka pīrāgu, veidojot pusmēneša formu. Arī no ārpuses pīrāgu noziež ar sakulto olu. Cep cepeškrāsnī 180 °C aptuveni 15 minūtes.
Karsts ābolu pīrāgs ļoti labi garšo ar aukstu saldējumu. Tiesa, zobārsti par šādu salikumu nav priecīgi.
Ābolu pildījumam var pievienot arī rozīnes, žāvētas melnās plūmes vai žāvētus ķiršus.
Čatnijs
• 1 kg skābas garšas ābolu
• 1 kg sīpolu
• 200 g brūnā cukura
• 150 ml sausā baltvīna
Ābolus nomizo, pārgriež, izņem sēklotni, sagriež plānās šķēlītēs. Sīpolus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Sagrieztos ābolus un sīpolus liek katliņā, uzbārsta cukuru, pārlej baltvīnu, katliņa saturam pārsedz cepampapīru (vāku neliek, jo tad veidosies kondensāts!) un uz vidējas liesmas karsē aptuveni pusstundu. Kad izveidojusies vienmērīga masa, čatnijs ir gatavs. Ledusskapī var uzglabāt līdz 10 dienām.
Šī ir lieliska piedeva cūkgaļas cepetim.
Ieteikusi pieredzējusī pavāre Astrīda Čeppe.
Konservēti gurķi ar āboliem
• 3 skābas garšas āboli
• 500 g svaigu gurķu
• 0,5 l baltvīna etiķa
• 150 g cukura
• 1 tējkarote sinepju graudiņu
• saišķītis diļļu
• 5 lauru lapas
Gurķus nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni, sagriež stienīšos. Ābolus nomizo, sagriež četrās daļās, izņem serdi, sagriež šķēlītēs. Baltvīna etiķim pievieno 0,5 l ūdens, cukuru, lauru lapas un sinepju sēklas un uzvara. Tad marinādē liek sagrieztos gurķus un ābolus, mazliet pakarsē, noņem no plīts un atdzesē aptuveni 24 stundas.
Ledusskapī var uzglabāt vairākas dienas.
Baltvīna etiķi var aizstāt ar rīsu etiķi.
Pikanta mērce
• 0,5 kg skābas garšas ābolu
• 1 sīpols
• 1 ēdamkarote sviesta
• 2 ēdamkarotes kalvadosa (ābolu degvīns)
• 100 g saldā krējuma
Ābolus nomizo, sagriež četrās daļās, izņem serdi, sagriež kubiņos. Arī sīpolus nomizo un sagriež kubiņos. Katliņā sakarsētā sviestā sīpolu un ābolu kubiņus sautē, līdz tie kļūst zeltaini. Tad pārlej kalvadosu un karsē, līdz degvīns noreducējies. Pielej nedaudz ūdens un saldā krējuma un vāra uz mazas liesmas, līdz izveidojas viendabīga masa. Pārlej traukā, mazliet atdzesē un sakuļ ar putojamo slotiņu.
Ļoti labi sader ar ceptām aknām.
Ķirbju un ābolu čatnijs
• 2–3 skābas garšas āboli
• 200 g ķirbja
• jāņogu želeja
Nomizotus ābolus un ķirbjus sarīvē skaidās vai sagriež kubiņos, pievieno jāņogu želeju un samaisa.
Pasniedz kā piedevu gaļas ēdieniem un putraimdesai.
Jāņogu želejas vietā var izmantot citu skābu ogu, piemēram, dzērveņu, želeju.
Ābolu biezenis
Var izmantot kritušus, mazvērtīgus ābolus. Tos nomazgā, izgriež bojātās vietas, sagriež. Katlā ielej nedaudz ūdens, ieber sagatavotos ābolus, katlam uzliek vāku un karsē, masu šad tad apmaisot. Kad āboli izšķīduši, tos izberž caur sietu, lai atdalītu mizas un sēklotnes. Iegūto masu nosver un pievieno cukuru (1 kg ābolu masas, 0,5 kg cukura). Pēc tam liek katlā un maisot vāra, līdz masa nedaudz iebiezē. Karsto biezeni lej sausos, karstos traukos. Aizvāko.
UZZIŅA
• Āboli ir bagāti ar pektīnvielām, šķiedrvielām, organiskajām skābēm un minerālvielām.
• Ābolu pektīnvielas labvēlīgi iespaido gremošanu, savukārt augstā dzelzs satura dēļ šie augļi ieteicami mazasinīgiem cilvēkiem.
• Ābolu mazā enerģētiskā vērtība noder atslodzes diētām.
• Neilgi uzglabājot, sagrieztus ābolus pārsedz ar etiķī vai citronskābē samitrinātu marli.