Oriģināli! Karotes kātā saglabāta zara vieta un dekoratīvs mizas gabaliņš. Kātos ieurbti caurumi, lai var ievērt aukliņu.
Oriģināli! Karotes kātā saglabāta zara vieta un dekoratīvs mizas gabaliņš. Kātos ieurbti caurumi, lai var ievērt aukliņu.
Foto – Valdis Semjonovs

Kopšana un eļļošana 1

Gatavo izstrādājumu Harijs apstrādā ar siltu lineļļu, kam klāt pieliek nedaudz vaska skaidiņu, un pagaida, lai vasks izkūst. Tehniskā lineļļa neder, jāizmanto pārtikai domātā. Lineļļa maina koka dabisko toni, tas kļūst dzeltenīgāks.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Kā koka karotes pareizi kopt, lai ilgāk kalpotu? Meistars uzskata, ka reizi pusgadā derētu apstrādāt ar eļļu, kam vēlams pievienot vasku. Der jebkura rafinēta pārtikas eļļa, izņemot saulespuķu eļļu, jo tai piemīt savdabīgs aromāts. Ieeļļo arī citus virtuves piederumus – koka lāpstiņas, dakšiņas, sviesta nazīšus, kausiņus, nelakotus šķīvjus. Kad eļļa iesūkusies, noberž ar lina dvieli, lai tie spīdētu.

Eļļa nedaudz mainīs koka toni, tāpēc vispirms varam paeksperimentēt un pāris koka gabaliņu vai lielākas skaidas iesmērēt ar mājās atrodamām eļļām, piemēram, olīveļļu, rapšu eļļu un citām, un paskatīties, kādu toni iegūsim.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja veikalā pirktā karote ir raupja, tās kvalitāti var uzlabot, noslīpējot ar smalku smilšpapīru.

Koka karotes ir neatsveramas, vārot ievārījumus. Daži domā, ka virums tās padara melnas, taču Harijs uzskata, ka melleņu, upeņu, aveņu un ķiršu ievārījums karotes iekrāso skaistā tonī. Ievārījumam lietoto nevajadzētu izmantot zupas vai citu taukainu ēdienu gatavošanā, jo koks uzsūc ēdiena aromātu.

Katrs, kurš ķeksējis katlā vai medus bļodā noslīkušo karoti, novērtēs ēdamrīku ar āķi kāta galā. Meistaram nepatīk, ja koka karotes glabā traukos ar muti uz leju, kad redzami tikai kāti. Karote jāliek ar muti uz augšu! Vislabāk to pakarināt, lai var aplūkot visā skaistumā. Pakarināšanai ļoti parocīgas ir karotes ar caurumu kāta galā vai ievērtu aukliņu.

Amatniekam patīk senās latvju zīmes, piemēram, Jumis, Austras koks un citas, viņš tās ar speciāliem nazīšiem iegriež karošu kātos. Nekad nav griezis ugunskrustu, jo tas raisa nepatīkamas asociācijas. “Ja kāds lūdz, lai iegriežu ugunskrustu, saku, lai griež paši!” meistars pauž savu attieksmi.

Harijs darbojas Alūksnes novada tautas lietišķās mākslas studijā “Kalme”. Jūnija pirmajā sestdienā un svētdienā amatnieki piedalās gadatirgū Brīvdabas muzejā. Tagad viņam vairumā ir karošu sagataves, bet pāris mēnešu pirms gadatirgus sāksies īstais darbs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.