9 virtuves piederumi, kurus jānomaina vismaz reizi gadā 1
Nav labāka laika, kad atvērt skapjus, un uztaisīt tajos vienu kārtīgu revīziju, kā pavasarī. Tāpēc jau laikus der apsvērt un izvērtēt, kas būtu tās lietas, no kurām vajadzētu atbrīvoties pavisam, bet kuras – nomainīt pret jaunām.
Daži virtuves rīki kalpo mūžīgi (Vecā, labā čuguna panna, mēs runājam par tevi!), bet ir tādi, kas ir ļoti vajadzīgi palīgi virtuvē, taču tos patiesi būtu jāmaina vismaz ne retāk kā reizi gadā. Iemesls – tie gluži vienkārši nolietojušies vai kļuvuši par baktēriju perēkļiem.
Mini rīves
Jā, mazās rīvītes ir visideālāk piemērotas citrusaugļu miziņu un siera sarīvēšanai. Taču, lai tās labi darbotos, rīves asmeņiem jābūt ļoti asiem. Ja esi aktīvs šī rīka izmantotājs, tad reizi gadā to vajadzētu nomainīt pret jaunu. Tā, lai rīvēt prieks!
Trauku dvieļi
Neatkarīgi no tā, vai žāvē uz tiem traukus, slauki rokas vai noslauki ar tiem nošmucēto galdu, trauku dvieļi ik dienu savāc sevī simtiem baktēriju. Jā, ir ļoti labi tos bieži mazgāt, taču vismaz reizi gadā ir ieteicams sagādāt jaunus.
Trauku sūkļi
Trauku mazgāšanas sūkļi, tāpat kā dvieļi, ir pamatīgs baktēriju pūznis. Jā, slapja trauku sūkļa pasildīšana mikroviļņu krāsnī var palīdzēt iznīcināt mikrobus tajā, bet labāka prakse ir to regulāri nomainīt.
Dēlīši
Neatkarīgi no tā, vai lieto plastmasas vai koka virtuves dēlīšus, tos reizi gadā vajadzētu nomainīt. Kaut ir dažādas metodes, kā tos periodiski dezinficēt, ar asu nažu palīdzību dēļos izveidojas dziļi iegriezumi, kuros var uzkrāties baktērijas.
Lai virtuves dēļi ilgāk saglabātos svaigi, jēlai gaļai un zivīm izmanto atsevišķus plastmasas dēlīšus.
Plastmasas uzglabāšanas konteineri
Padomā, cik reižu esi atkārtoti izmantojis šos plastmasas traukus. Pat ja tie ir nesatur BPA, taukainas atliekas un spēcīgas smakas no palietotas plastmasas traukiem ir ārkārtīgi grūti likvidēt.
Senāk ražoti vai lēti plastmasas trauciņi produktu uzglabāšanai nereti satur BPA – savienojumu, kas kaitē veselībai. Kāpēc gan nesākt pavasari ar jaunu glītu plastmasas kārbiņu kolekciju, vai vēl labāk, iemainīt vecos trauciņus pret stikla versijām?
Dārzeņu mizotājs
Dārzeņu mizotājs kalpo ne tikai tā primārajam mērķi, bet lieliski noder arī garnitūras veidošanai, siera rīvēšanai u.tml. Taču, pat ja jums ir labākais mizotājs, tā asmens nepaliek ass mūžīgi. Par laimi tie ir salīdzinoši nedārgi.
Tā vietā, lai iegādātos dārgu dārzeņu mizotāju, gudrāk nopirkt lētāku, bet katru gadu to nomainīt. Tādā veidā varēs izvairīties no trula un neasa mizotāja, kas beigu beigās plēš, nevis griež.
Mizošanas nazītis
Tas pats attiecas arī uz nažiem mizošanai. Tā kā ir svarīgi, lai jūsu mizošanas nazis būtu īpaši ass, labāk sagādāt lētāku un katru gadu to nomainīt (protams, atkarībā no tā, cik daudz to lieto).
Lāpstiņas cepšanai
Gadās, ka lāpstiņas cepšanai mēdz deformēties, ja noliktas pārlieku tuvu plīts virsmai vai ugunij. Pavasaris ir laiks, kad der tikt pie jaunas.
Bojātas koka karotes un lāpstiņas
Ar koka piederumiem virtuvē arī jābūt striktam. Lai arī cik mīļa nebūtu mammas 70.gadu koka karote vai lāpstiņa, tajā laika gaitā var izveidoties mazi robiņi un mikroplaisas, kurās krājas baktērijas. Turklāt koks labi uzsūc ēdienus, tāpēc koka piederumi sāk nelāgi ost.