9 vasarīgi meksikāņu ēdieni, kas noteikti jānogaršo + 2 receptes 0
Vasara ir laiks, kad par ierastu lietu kļūst pusdienošana, vakariņošana un piknikošana brīvā dabā – dārzā, parkā, pie jūras vai citur. Neatņemama mielošanās brīvdabā sastāvdaļa ir ēdieni, ko var pagatavot ārā. Rimi gardēde un garšu pazinēja Ilze Jurkāne, vairākus gadus dzīvojot Amerikā, iepazinusi savdabīgos Tex-Mex virtuves ēdienus, kas noteikti jānogaršo ikvienam vasaras atpūtniekam, kurš galdā bez klasiskās aukstās zupas un šašlika vēlas celt kaut ko multikulturālāku.
“Tex-Mex apzīmē Meksikas un Amerikas štata Teksasas un tradicionālās virtuves savienojumu – ēdienu, kas ir īsta bauda karstās vasaras dienās, ballītēs un tematiskajos vakaros, jo nācis no siltas klimata joslas. Mūsdienās šie ēdieni ir populāri ne tikai plašajā Amerikā, bet arī Eiropā, tai skaitā Latvijā. Manuprāt, brīnišķīgi, ka Tex-Mex ēdieni nepieprasa konkrētu stilu, tos var baudīt nepiespiestā atmosfērā un apģērbā, ballītē, kur katrs viesis kopīgo galdu papildina ar paša sagatavotu ēdienu – gaspačo, načosiem, tako vai ko citu,” stāsta Rimi gardēde Ilze Jurkāne.
Tortiljas – tortiljas pamatā ir pankūkai līdzīga maize, kas cepta no kukurūzas miltiem. Tortiljas izmanto kā pamatni, kurā ietīt dažādus pildījumus – dārzeņus, gaļu, zivis. Tāpat tās kaltē un izveido čipsus. Meksikā tortiljas pat liek zupā nūdeļu vai kartupeļu vietā.
Načos – tie ir tortiljas čipsi, kas apbērti ar sieru, pievienojot salsas mērci un halapeņjo piparus, pēc tam tos cepot cepeškrāsnī. Načos arī var gatavot, tortiljas čipsus aplejot ar kausētu sieru, kam pievienotas garšvielas vai halapeņjo pipari.
Tako – tortilja pildīta ar ceptu malto gaļu, sakapātiem salātiem, avakado, tomātiem, sarīvētu sieru, skābu krējumu, lokiem, olīvām un salsas mērci. Var izmantot gan mīkstas, gan kaltētas tortiljas. Tex-Mex virtuvē ir ienākušas tortiljas arī amerikāņu gaumē – gatavotas no kviešu miltiem. Kopīgā maltītē tortiljas un dažādas sastāvdaļas saliek uz galda, un katrs pats var pagatavot tako pēc savas gaumes.
Barbekjū – Teksasas ēdieni ir balstīti uz kovboja tradīcijām – uz oglēm cep steikus, ribiņas, vistu, veselus, nemizotus kartupeļus un kukurūzas vālītes. Šos ēdienus vēl gardākus un īpašākus padara barbekjū mērce, kā neatņemamas sastāvdaļas ir tomāti, brūnais cukurs, čili pipari, sīpoli un ķiploki. Barbekjū ēdienos ietilpst arī pupiņu sautējums, kam mūsdienās pievieno meksikāņu garšvielas, sautējumiem kļūstot par čili – jo ugunīgāk, jo labāk. Ierasti ir mieloties arī ar kāpostu salātiem – cole slaw, kuri galvenokārt sastāv no plāni sagrieztiem, svaigiem kāpostiem, rīvētiem burkāniem, paprikas, sīpola un majonēzes.
Salsas mērce – tā tiek gatavota no sakapātiem tomātiem, čili pipara, sīpola, kinzas, sāls un citrona vai laima sulas – būtībā mērce ir Tex-Mex kečups. To var ēst kopā ar itin visu, ko vēlaties.
Gvakamole – otra populārākā aiz salsas mērces, ko gatavo no avakado, tomātiem, kinzas, citrona sulas, čili mērces un majonēzes vai skāba krējuma. Tā lieliski sader kopā ar tortiljas čipsiem.
Fahitas – līdzīgs ēdiens tako, tikai fahitās visbiežāk izmanto nevis malto gaļu, bet gan gaļas strēmelītes, dārzeņus, zivi, garneles, gvakamoli un citas tako piedevas.
Enčiladas – pildītas tortiljas, kas aplietas ar mēci, apkaisītas ar sieru un ceptas krāsnī. Pildījumam var izmantot dažādas mērces, piemēram, enchiladas suizas, pa virsu ir skāba krējuma vai bešamela mērces cepurīte.
Gaspačo – aukstās gaspačo zupas izcelsme ir Spānija, un pēc tam tā aizceļoja arī uz Meksiku. Tā ir ideāla vasaras pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa, un zupa parasti tiek pasniegta kopā ar načos. Zupa ir sātīga, bagātīga, ar burvīgu garšu buķeti.
LASI TĀLĀK UZ UZZINI GASPAČO RECEPTI!