Pilngraudu cepumi 5
Visvairāk cukura ir desertos, cepumos, šokolādē, bulciņās, kūkās un citos produktos no nebeidzamā saldumu saraksta. Tie kārdina mūs ik uz soļa, un tam ir grūti pretoties. Nav brīnums, jo šie ēdieni izraisa tik patīkamas sajūtas ar savu neatvairāmo cukura un tauku kombināciju. Tomēr, izņemot cukuru un galvenokārt zemas kvalitātes taukus, tie praktiski nesatur nekādas citas noderīgas uzturvielas un ir vienīgi liela kaloriju daudzuma avots. Apēdot citus produktus, piemēram, maizi un sieru ar tādu pašu kaloriju daudzumu, pēc to ēšanas jutīsies pavisam citādi. Maize un siers var dot sāta sajūtu ilgāku laiku, savukārt saldumu batoniņš tikai apmierinās pašreizējo vēlmi. Pēc kāda laika atkal jutīsies izsalcis, un tieksme pēc cukura, visticamāk, atgriezīsies.
Kā samazināt saldumu daudzumu savā uzturā? Vispirms jau – nepērc un neturi šos produktus mājās. Ja palutini sevi ar saldumiem, tad mazākos daudzumos. Atrodi savu iecienītāko kārumu mazāk saldas versijas. Nomaini piena šokolādi pret alternatīvu ar lielāku kakao saturu. Izmēģini pilngraudu cepumus ar mazāku cukura daudzumu utt. Nosaki sev mērķi reizi nedēļā atļauties saldumus un pārējā laikā no tiem atturēties.