9 praktiskas idejas, kā samazināt cukura patēriņu. Jāuzmanās arī ar augļiem! 5
Kāds varbūt teiks – kādas 9 idejas, ir tikai viena – nelietot, ja esi tā apņēmies. Tomēr mērķim nav jābūt diētai vispār bez cukura. Cukurs ir cilvēka enerģijas avots, un, ja šūnas to saņem pietiekamā daudzumā un cilvēks ikdienā piekopj aktīvu dzīvesveidu, tad viņš var normāli funkcionēt – strādāt, mācīties.
Tāpēc daudz labāks ir kvalitatīvs, pareizi sabalansēts uzturs (kurā var ietvert arī nedaudz cukura) ar vajadzīgo daudzumu olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku, vitamīnu un minerālvielu.
Pēc Pasaules veselības organizācijas rekomendācijām veselam cilvēkam cukura dienas devai uzturā nevajadzētu pārsniegt 10% no kopējā dienas enerģijas patēriņa. Standarta enerģijas patēriņš veselam pieaugušam cilvēkam ir 2000 kcal.
Tādējādi 10% no patēriņa ir 200 kcal, kas atbilst 50 g cukura (apmēram 10 tējkarotes). Šādu cukura daudzumu var atrast, piemēram, divos lielos banānos, 500 ml apelsīnu sulas vai 90 g piena šokolādes. Tiem, kas cieš no aptaukošanās, dienā patērētā cukura daudzumu iesaka samazināt līdz pat 5 %. Maksimālā ieteicamā dienas deva ietver gan pievienotos (tējai, kafijai, bulciņām, kūkām, limonādei utt.), gan dabā sastopamos cukurus (piemēram, augļos vai piena produktos).
Kā tad ikdienas ēdienkartē samazināt cukura patēriņu?