
2. Brokastu pārslas 1
Kāpēc tā ir problēma? Krāsainās kastes sola enerģisku dienas sākumu, taču daudzas brokastu pārslas ir cukura un tukšu kaloriju avots. Tajās trūkst olbaltumvielu un šķiedrvielu, kas rada sāta sajūtu. Journal of Nutrition pētījums rāda, ka cilvēki, kuru uzturā trūkst olbaltumvielu, biežāk pārēdas dienas gaitā, jo ātri atkal jūtas izsalkuši. Turklāt zems šķiedrvielu saturs nozīmē, ka cukurs ātri uzsūcas asinīs, izraisot enerģijas kritumu un vēlmi uzkost.
Interesants fakts: Brokastu pārslu tradīcija aizsākās 19. gadsimtā ASV, kad Dr. John Harvey Kellogg radīja kukurūzas pārslas kā “veselīgu” ēdienu sanatorijas pacientiem. Ironiski, mūsdienu versijas nereti ir tālu no veselīguma!
Risinājums: Izvēlies pārslas ar vismaz 5 g šķiedrvielu un 5 g olbaltumvielu uz porciju, kā arī mazāk nekā 5 g cukura. Vai vēl labāk — pagatavo mājās auzu pārslu bļodu ar riekstiem un ogām.