Foto: pexels.com

Turpinājumā – vēl 4 svarīgākie hormoni vīrieša organismā 1

5.Estradiols ir steroīdais hormons, vispazīstamākais estrogēna veids. Par estrogēnu ierasts domāt kā par sieviešu hormonu un, kā zināms, tam ir būtiska loma kā sievietes menstruālajā ciklā, tā reprodukcijā, tomēr ievērojami mazākā daudzumā tas sastopams arī vīrieša organismā, rūpējoties par kopējās hormonālās sistēmas balansa regulēšanu. Estradiolu izstrādā vīrieša virsnieres un sēklinieki, testosteronam pārvēršoties par estradiolu, un tas atbild par libido, erektīlo funkciju un spermatozoīdu veidošanos.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Četri dzērieni, kas izraisa insulīna rezistenci un svara pieaugumu. Ar ko tos aizvietot?
Kokteilis
Kāds vīrietis vajadzīgs katrā zodiaka zīmē dzimušai sievietei 8
Veselam
Slaida auguma noslēpums! 25 pārtikas produkti ar augstu olbaltumvielu un zemu tauku saturu 8
Lasīt citas ziņas

6.Sekshormonu saistošais globulīns SHBG uzskatāms par olbaltumvielu, nevis hormonu, tomēr tam ir cieša saistība ar testosteronu un estrodiolu. SHBG tiek izstrādāts aknās, un tas palīdz transportēt hormonus pa visu ķermeni, tādā veidā ļaujot tiem pildīt savas noteiktās funkcijas. Ar SHBG palīdzību iespējams noteikt saistītā un nesaistītā testosterona līmeni, tā palīdzot diagnosticēt neauglības, zema libido vai erektīlās disfunkcijas cēloni.

7.Vairogdziedzeri stimulējošais hormons TSH tiek ražots hipofīzē, un tā galvenais uzdevums ir stimulēt vairogdziedzeri – tauriņa formas dziedzeri kaklā –, palīdzot tam izstrādāt hormonus tiroksīnu (T4) un trijoditironīnu (T3). Šie hormoni ir atbildīgi par organisma vielmaiņu, un vairogdziedzera darbības traucējumi var ietekmēt testosterona veidošanos.

CITI ŠOBRĪD LASA

8.Stresa hormons kortizols tiek ražots virsnierēs un atbild par ķermeņa reakciju, ko mēdz dēvēt par „cīnīties vai bēgt”, proti, stresa apstākļos ķermenis gatavojas fiziskai slodzei un mobilizē iekšējos resursus – paātrinās sirdsdarbība, paaugstinās asinsspiediens, saspringst muskuļi, un tiek būtiski ietekmēta hormonu sintēze. Ja kortizola līmenis pastāvīgi ir paaugstināts, samazinās dzimumhormona testosterona līmenis, veicinot tās veselības problēmas, kas ar šo procesu saistītas.

“Apotheka” farmaceite Zālīte atgādina, ka rūpes par vīrieša hormonālās sistēmas līdzsvaru ir ikdienas sastāvdaļa – jāatsakās no kaitīgajiem ieradumiem, laikus jāvēršas pie ārsta, lai diagnosticētu un ārstētu dažādas organisma saslimšanas, jāvelta gana daudz laika fiziskajām aktivitātēm un pilnvērtīgam miegam, kā arī jācenšas samazināt stresa faktori un jāievēro mērenība ēdienkartē.

Talkā var nākt uztura bagātinātāji, piemēram, D vitamīns un cinks, kas paaugstina testosterona līmeni, kā arī dabīgie preparāti, piemēram, ingvera ekstrakts, kam ir labvēlīga iedarbība uz testosterona sintēzi. Tāpat iespējams lietot visaptverošu vitamīnu, minerālvielu un bioloģiski aktīvo uzturvielu, tostarp aminoskābju, kompleksu, kas izvēlēti tādās kombinācijās, kas pozitīvi ietekmē vīrieša reproduktīvo veselību. Piemērotāko preparātu, izvērtējot pacienta situāciju individuāli, palīdzēs atrast ārsts vai farmaceits.

„Svarīgi ņemt vērā, ka pievērst uzmanību viena noteikta hormona izmaiņu svārstībām nav objektīvi. Tikai aplūkojot kopējo ainu, iespējams atrast precīzu cēloni un atrisināt radušos problēmu. Lai gan par hormonālo disbalansu var liecināt virkne dažādu simptomu, precīzu diagnozi iespējams noteikt, vien veicot laboratoriskās analīzes. To ieteicams darīt reizi gadā,” uzsver farmaceite Zālīte.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.