Foto: pexels.com

8 svarīgākie hormoni vīrieša organismā 1

1.Testosterons ir būtiskākais vīriešu dzimumhormons, kas organismā galvenokārt tiek ražots sēkliniekos, un šo procesu regulē smadzeņu hipofīze – iekšējās sekrēcijas dziedzeris, kas atrodas galvas smadzeņu pamatnē un regulē endokrīno-hormonālo sistēmu. Tāpat nelielu daļu testosterona izstrādā virsnieres. Testosterons ir androgēns, dabisks vai sintētisks hormons, un starp tā pamatfunkcijām ir reproduktīvās sistēmas regulācija un skeleta muskuļu masas pieauguma stimulēšana.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Pazīmes, ka tu patērē pārāk daudz olbaltumvielu 2
Krievijā trīskāršojušies “vārti uz elli”, kas var aprīt zemi un ciemus
Veselam
atbrīvoties no riebīgās “riepiņas” uz vēdera. Nosaukti 5 galvenie noslēpumi
Lasīt citas ziņas

Gadījumā, ja vīrieša testosterona līmenis ir pazemināts, iespējams novērot traucējumus dzimumdzīvē – libido pazemināšanos, nespēju izjust orgasmu, potences traucējumus, neauglību un citus.

Tāpat tiek traucēts uzturvielu metabolisms jeb vielmaiņa, tauku sadegšana norit lēnāk, kā rezultātā, taukiem uzkrājoties vēderplēvē, vīrietim var parādīties liekais svars vēdera apvidū. Pazemināts testosterons kavē sarkano asinsķermenīšu veidošanos kaulu smadzenēs, palielinot anēmijas risku, veicina osteoporozi (kaulu trauslumu) un ir saistīts ar dzīvildzi – optimāls testosterona līmenis samazina holesterīnu, tādējādi samazinot kardiovaskulāros riskus.

CITI ŠOBRĪD LASA

2.Folikulu stimulējošais hormons FSH – lai gan šis hormons biežāk tiek pieminēts saistībā ar sieviešu veselību, tam ir svarīga nozīme arī vīriešu organismā. Testosterons ir atbildīgs par FSH ražošanu, savukārt tas atbild par spermatozoīdu veidošanos, nosakot gan to daudzumu, gan kvalitāti. Ja FSH hormons netiek izstrādāts pietiekamā apjomā, rodas auglības problēmas.

3.Luteinizējošais hormons LH – šo hormonu izstrādā hipofīze, un ar asinsrites palīdzību tas stimulē sēkliniekus, veicinot testosterona izstrādi. Ja luteinizējošais hormons nespēj pilnvērtīgi veikt savu funkciju, testosterona līmenis pazeminās, ietekmējot vīrieša dzimumdzīvi un veselību.

4.Prolaktīns – gluži tāpat kā LH hormonu arī prolaktīnu izstrādā hipofīze, un tam ir būtiska nozīme visas vīrieša endokrīnās sistēmas līdzsvara uzturēšanā, regulējot virkni dažādu ķermeņa funkciju. Ja prolaktīna līmenis ir paaugstināts, rodas nopietns hormonālais disbalanss, iespējams novērot erektīlo disfunkciju un pazeminātu dzimumtieksmi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.