8 plaši izplatīti ēdiena gatavošanas mīti 0
Gadu gaitā izveidojušies dažādi ēdiena gatavošanas mīti, un daži no tiem izrādījušies diezgan noturīgi. Atmaskojam astoņus no tiem!
1. Milti nepaliek veci
Jūs, iespējams, domājat, ka miltu maisiņš, kurš jau vairākus gadus glabājas pieliekamajā, ir nemirstīgs, taču patiesībā tas ir daudz neaizsargātāks, nekā jūs domājat. Milti laika gaitā zaudē gan savu garšu, gan kvalitāti, neraugoties uz to, ka tiek glabāti pareizos apstākļos un noslēgtā iesaiņojumā.
Pazīmes, kas liecina, ka jūsu milti noteikti ir kļuvuši veci, ir nelāga smaka un nelūgtie gardēži. Sīkie kukaiņi nedaudz atgādina kāpurus. Tātad, ja ilgāku laiku neesat izmantojis savus miltus, pirms lietošanas, pārbaudiet tos rūpīgi.
2. Mikroviļņu krāsns sašķeļ vērtīgās uzturvielas ēdienā
Mikroviļņu krāsnis neizdara kaitējumu ēdienam. Gatavojot ēdienu mikroviļņu krāsnī, jūs to pakļaujat karstumam īsāku laiku nekā gatavojot uz plīts. Šī iemesla dēļ, ir eksperti, kas norāda tieši uz pretējo – mikroviļņu krāsnis pat varot palīdzēt ēdienā saglabāt svarīgās uzturvielas.
3. Makaronus vajag noskalot
Lai gan daudzi cilvēki ir pārliecināti, ka makaronus vajag noskalot ar aukstu ūdeni, lai uzlabotu to garšu un struktūru, tas nav pareizi. Noskalojot makaronus, jūs aizskalojat kanalizācijā to dabisko cieti, kas ļautu mērcei vienmērīgāk pārklāt tos. Tas nozīmē, ka vakariņas nebūs tik garšīgas.
4. Kārtīgi izcepta gaļa ir drošāka
Ilgi cepot gaļu, jūs ne tikai sagraujat gaļas garšu un tekstūru, bet arī nav nekādu pierādījumu tam, ka gaļas gatavošana, līdz tā kļuvusi sīksta kā zole, palīdz iznīcināt vairāk baktēriju. Viss, kas jums nepieciešams, lai likvidētu nevēlamas baktērijas gaļā, ir to viscaur pakļaut vismaz 65 °C temperatūrai.
5. Sāls liek ūdenim ātrāk vārīties
Lai gan vairums pavāru, ūdeni liekot vārīties, tajā ieber devīgu šķipsnu sāls, vienīgais efekts tam ir garšas maiņa. Patiesībā sāls pat var paildzināt gatavošanas laiku, jo palielina viršanas temperatūru.
6. Visi sāļi ir vienādi
Ja receptē rakstīts – “pievienot sāli”, jūs, iespējams, vienkārši apkaisāt ēdienu ar jebkuru sāli, kurš jums ir mājās. Tomēr, dažādi sāls veidi dažādi arī jālieto. Piemēram, galda sāls ir daudz smalkāka un tāpēc “sāļāka” nekā jūras sāls. Un ar košera sāli ir daudz labāk gatavot, nevis uzkaisīt to jau gatavam ēdienam. Būtiska ir gan sāls tekstūra, gan izcelsme.
7. Asi naži ir visbīstamākie
Ēdiena griešana ar truliem nažiem varētu šķist drošāks darbs nekā to paveikt ar asu nazi. Tomēr tas ir tikai mīts. Lielāko daļu virtuves negadījumu patiesībā izraisa tieši neasi naži.
Griešana ar trulu nazi ir aptuveni tas pats, kas griešana ar smailu karoti: ļoti neparocīgi. Griežot ar neasu nazi, instinktīvi tiek izdarīts lielāks spiediens, līdz ar ko lielāka iespēja dažādām nejaušībām un savainojumiem. Uzasiniet nažus!