8 gardi olu ēdieni, kad vārītas olas jau apnikušas 3
Skaisti klāts svētku galds, rotāts ar pūpolu zariem un košiem pavasara ziediem un krāsotām olām, ir neiztrūkstoša Lieldienu tradīcijas sastāvdaļa.
Saules atveidā
Mūsu senči galdā cēla ēdienus, kam apaļa forma: plāceņus, raušus, olas, zirņus, pupas. Šo tradīciju varam turpināt arī šodien un Lieldienu ēdieniem mēģināt piešķirt apaļo saules formu (jo ir atgriezusies Saule, diena garāka par nakti!), cepot apaļus pīrāgus, gatavojot apaļas formas uzkodas un salātus pasniedzot apaļās bļodās.
“Var izmantot ne vien vistu, bet arī paipalu, zosu un pīļu olas. Tās krāsot (paipalu olas ir dekoratīvas tāpat!), novārīt un pildīt,” pieredzē dalās biedrības Siera klubs valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
“Vienmēr šķīvjos var ieripināt apaļās un apetīti rosinošās mocarellas bumbiņas. Šis pusmīkstais siers, kura dzimtene ir Itālija, jau dažus gadus mājvietu atradis Latvijā. AS Smiltenes piens gatavo dažādas Mozzarellas: lielas bumbas, minibumbiņas, kūpinātu un arī kā klaipiņu. Šis siers iederas daudzos ēdienos, piemēram, salātos, brokastu maizītēs, pamatēdienos.”
1. Spinātu kēksiņi
• 200 g kviešu miltu
• 100 g spinātu
• 120 ml piena
• 1 ola
• 50 g cukura
• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
• pustējkarote sāls
• 60 ml eļļas
• Smiltenes piena svaigais siers Mozzarella
• 1–2 tomāti rotāšanai
Spinātus blanšē, sablendē, izberž caur sietu. Sajauc sausās sastāvdaļas. Atsevišķā bļodā sakuļ olu, pievieno spinātus, eļļu un pienu. Samaisa. Masā lēnām iejauc miltus, pievieno sīki sagrieztu mocarellas bumbu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Mīklu pilda silikona formiņās (2/3 līdz augšējai malai). Cep 20–25 minūtes.
2. Ar bekonu un valriekstiem pildītas olas
• 100 g bekona
• 8 olas
• 70 g Smiltenes piena krēmsiera
• 50 g valriekstu
• 1 tējkarote sinepju
• lociņi
• dilles
• sāls
Cieti vārītas olas pārgriež uz pusēm, dzeltenumus saberž ar sinepēm, sablendētu bekonu, krēmsieru un sāli. Masu pilda olu pusītēs. Pārkaisa ar riekstiem un lociņiem.
3. Ar zaļo zirnīšu krēmu pildītas olas
• 10 cieti vārītas olas
• 300 g saldētu zaļo zirnīšu
• 100 g Smiltenes piena krēmsiera
• pustējkarote Dižonas sinepju
• sāls
• malti melnie pipari
• zirņu dīgsti
Saldētos zirnīšus vāra aptuveni 10 minūtes, nokāš un sablendē viendabīgā masā. Olas gareniski pārgriež uz pusēm, izņem olu dzeltenumus un sablendē ar zirņu biezeni, krēmsieru, sinepēm, pipariem un sāli, līdz izveidojas viendabīga krēma konsistence. Olu pusītes piepilda ar krēmu, rotā ar zirņu dīgstiem.
4. Lieldienu zaļā zupa
• 1 l vistas buljona
• 270 g zaļo zirnīšu
• 200 g kartupeļu
• 120 g spinātu
• 1–2 tomāti
• 1 sīpols
• čili pipars
• ķiploka daiviņa
• 200 g Smiltenes piena kausētā siera Azaids
• sāls, pipari
Buljonā vāra kartupeļu šķēlītes. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, pievieno apceptu sīpolu, ķiploka daiviņu, noblanšētus tomātus, zaļos zirnīšus, spinātus un sautē 7 minūtes. Sablendē, izberž caur sietu, iemaisa kausēto sieru.
Pasniedz ar garšaugu eļļu, grauzdētas maizes kraukšķiem un minimocarellām.
5. Lieldienu rīta salāti
• 200 g vārītas vistas gaļas
• 200 g vārītu pupiņu
• 100 g ķirštomātiņu
• 1 sarkanais sīpols
• 1 sarkanā paprika
• 10 Smiltenes piena Mozzarella Mini bumbiņu
• saišķītis pētersīļu
Mērcei:
• 100 g vistas buljona
• 4 ēdamkarotes olīveļļas
• 3 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
• 1 ēdamkarote aso sinepju
• sāls, melnie pipari
• vārītas paipalu oliņas dekorēšanai
Gaļu sagriež strēmelēs un apcep. Sīpolus sagriež gredzenos, papriku strēmelēs, ķirštomātiņus – četrās daļās. Pētersīļus sakapā. Sagatavotos produktus, arī minimocarellas kārto stikla bļodā. Pārlej mērci, kurā rūpīgi samaisītas visas sastāvdaļas. Rotā ar paipalu oliņu pusītēm.
Visu, izņemot mērci, sagatavo iepriekšējā vakarā, pārsedz ar vāku un ieliek ledusskapī. Divas stundas pirms pasniegšanas salātus pārlej ar mērci.
6. Lieldienu olu vainags
• 600 g kviešu miltu
• 200 g mandeļu miltu
• 400 ml piena
• 120 g sviesta
• puspaciņa rauga
• 6 ēdamkarotes cukura
• 3/4 tējkarotes sāls
• 10 g vaniļas cukura
• 100 g žāvētu dzērveņu
• 2 olas pārziešanai
• 5 krāsotas Lieldienu olas
Uzsilda pienu. Raugu atdzīvina. Sajauc izsijātus kviešu un mandeļu miltus, dērvenes, cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Izveido bedrīti, ielej atdzīvināto raugu, pienu, izkausēto sviestu, samaisa un samīca viendabīgu, gludu mīklu. Pārklāj ar dvielīti un siltā vietā uzraudzē.
Pēc stundas mīklu sadala 5 daļās. Savij vienāda izmēra 5 vainadziņus. Liek uz pannas cieši citu pie cita. Vainaga virsu pārsmērē ar sakultu olu. Katra mazā vainadziņa vidū liek pa krāsotai, bet jēlai Lieldienu olai (izdur galos caurumiņus, lai olas neplīstu). Pannu liek krāsnī un cep vainagu 200 °C aptuveni 30 minūtes, līdz tas skaisti zeltains.
7. Biezpiena groziņi olām
• 150 g biezpiena
• 150 g margarīna
• 150 g miltu
• 50 g cukura
• 10 g vanilīna
• 5 g cepamā pulvera
• sāls
Miltus ar margarīnu sakapā, pievieno izberztu biezpienu, šķipsniņu sāls, cukuru pēc garšas un cepamo pulveri. Iegūto mīklu uz 20–30 minūtēm noliek vēsumā, tad izveltnē un ar kulinārijas gredzenu izspiež aplīšus. Katram aplītim no tievām mīklas sloksnītēm savij pīnītes un piestiprina pie pamatnes, kas pārziesta ar sakultu olu. Izveidoto groziņu vēlreiz pārklāj ar sakulto olu un izcep gatavu. Groziņos liek vārītas olas vai pildījumu masas.
8. Lieldienu omlete
• 1 zoss ola
• 2 pīļu olas
• 100 g Holandes siera
• 150 ml saldā krējuma
• puse sarkanās paprikas
• puse dzeltenās paprikas
• 6 brokoļa rozetes
• 6 saulē kaltēti tomāti
• 10 g sakapātu lociņu
• ⅓ tējkarotes jūras sāls
• svaigi malti melnie pipari
• sviests pannas ieziešanai
• dīgsti
Brokoļa rozetes 5 minūtes apvāra sālsūdenī. Traukā iesit zoss un pīļu olas, pieliek sāli, piparus, sakuļ, pievieno pienu vai saldo krējumu, lociņus, sarīvētu sieru, dārzeņus. Samaisa. Lej uz pannas, cep līdz gatavībai. Pirms pasniegšanas pārkaisa dīgstus. Rotā ar minimocarellām.