Foto: Pexels

8 ēdieni, kas noteikti piestāvēs rudenim 0

Kad lapas pamazām iekrāsojas brūnos un sarkanīgos toņos un dzestrais gaiss liek vilkt mugurā savu mīļāko džemperi, domās mēs nemanot atgriežamies pie sātīga un silta ēdiena. Vai, domājot par ēdienu, jūs iztēlojaties šķīvi ar kūpošu, sulīgu un aromātisku porciju, kas palīdz sasildīties un saglabāt omulīgu sajūtu visas dienas garumā? Tad ļaujieties savām izjūtām un ielaidiet nedaudz vairāk kaloriju un rudenīgu garšu savā ēdienkartē!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Kafejnīcu un restorānu apmeklējums rudenī nes siltumu un romantisku noskaņojumu, turklāt vadošie restorāni Rīgā ir jau nomainījuši savas sezonas ēdienkartes, aicinot ieskatīties, kuri pamatēdieni piestāv šim rudenim. Pludmales sezona ir beigusies, un var droši atļauties kalorijām bagātāku ēdienreizi, tāpēc noskaidrosim, kuri restorāni Rīgā pasniedz kārtīgus, rudenīgus ēdienus.

Plovs

Austrumnieciskās garšas un pikantas garšvielas palīdzēs sasildīties aukstajā gadalaikā, sniedzot arī patīkamu sāta sajūtu. Mūsdienās sastopami neskaitāmi plova varianti, tomēr uzbeku gaumē gatavotais plovs tiek uzskatīts par autentiskāko no visiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šādu nacionālo plovu var baudīt restorānā “Uzbekistāna”, pasūtīt no “Plov Station” veselu kazanu uz mājām, lai klātu galdā viesiem, vai pasniegt kā dāvanas gardēžiem.

Podiņi

Dažādi sakņu un gaļas sautējumi māla podiņos bija atrodami jau senlatviešu ķēķī. Tāpēc mums jau ir vēsturiski ielikts, ka rudenim nākot, mūsu ēdienkartē parādās kalorijām bagātāki un sātīgāki ēdieni.

Podiņi ir universāls un gards rudens ēdiens, turklāt tam var būt neskaitāmas pagatavošanas variācijas. Ieskatoties “Osvalds Pupa” restorāna ēdienkartē, atradīsiet savai gaumei piemērotu karsto podiņu!

Karstie suši

Lai arī suši mēdz uzskatīt par veselīgu un diētisku ēdienu, ne visi suši par tādiem ir uzskatāmi. Karsti, sulīgi suši ar bagātīgu siera cepurīti garšīgi sasildīs drēgnā dienā. Papildiniet karstos suši ar svaigiem salātiem, nodrošinot sev arī vitamīnu devu!

Baudīt šādu ēdienu varat teju jebkurā austrumu stila restorānā, kas gatavo suši. Vairāk kā 18 cepto suši veidus var nobaudīt “Sushi Deluxe” restorānā pašā Rīgas centrā.

Gulašzupa

Īsta ungāru gulašzupa tiek gatavota no liellopa un patiks visiem gaļas cienītājiem. Tā ir tik sātīga un barojoša, ka bieži vien veselu porciju nākas dalīt uz divām personām. Šī zupa perfekti papildinās jūsu enerģijas rezerves un sasildīs vēsajos vakaros.

Zupas recepte nāk no vienkāršo darba ļaužu ēdienkartes, tomēr to var atrast arī smalkāko restorānu ēdienkartēs. Lielisku gulašzupu pasniedz “Sveiks, Švejk!” čehu restorānā.

Reklāma
Reklāma

Čili kon karne

Sasildīties aukstā dienā var ne tikai ar karstu tēju, siltu pledu un tvaikojošu vannu, bet ar pietiekami asu ēdienu, kas liek iesvīst! Tāds ir sātīgais čili kon karne (chili con carne), kura pamatā ir vienkāršas sastāvdaļas un spēcīgas, bagātīgas garšvielas, kas piešķir šim ēdienam raksturīgu pikantumu un aromātu.

Lai gan īstu čili pasniedz retais meksikāņu restorāns, tā dažādās variācijas var atrast “Delisnack” restorānos visā Latvijā.

Kāpostu tīteņi

Sezonālie dārzeņi un citi produkti ir pats vērtīgākais, ko likt galdā atbilstoši gadalaikam. Kāposti tiek atzīti par “superēdienu”, kas aug mūsu platuma grādos un ļauj bagātināt organismu ar nepieciešamiem vitamīniem. Kāpostu tīteņu pagatavošana ir piņķerīgs un ilgs process, turklāt lielākā ģimenē parasti tiek sarūpētas porcijas ar rezervi.

Ja nav iespējas veltīt pāris stundas gatavošanai, izbaudiet tīteņus kādā no “Lido” restorāniem vai veģetāro versiju restorāna “36.līnija” izpildījumā.

Gaļas pīrāgs

Karaliskais gaļas pīrāgs, ganu pīrāgs, pīrāgs britu gaumē, Jorkšīras pīrāgs – tas ir viens sātīgs, gaļīģs un ļoti rudenīgs ēdiens. Lai gan britu tautas receptes Apvienotajā karalistē tiek liktas galdā visu cauru gadu, karsta gaļas pīrāga šķēle ar siltu tējas tasi lieliski iederēsies rudenīgajā pēcpusdienā. Izmēģiniet roku, pašiem gatavojot “Elementāri” Meal Kit piedāvāto ganu pīrāgu “Shepherd’s Pie” mājās!

Franču sīpolzupa

Un atkal zupa! Sakiet biežāk zupai “jā”, izvēloties sātīgas, biezas un aromātiskas zupas kā pamatēdienus savās ēdienreizēs! Sīpola zupu jums pasniegs teju visi labākie restorāni Rīgā.

2021. gadā ieviesiet savā ēdienkartē svaigas garšas vēsmas no citām kultūrām, piemēram, nogaršojot slaveno sīpolzupu. Iegriezieties čehu restorānā “Stargorod” pēc podiņa karstas, tumīgas sīpolu zupas, kas piešķirs enerģiju visai dienai!

Iestājoties tumšākam laikam un drēgnumam, mēs intuitīvi palēninām savu ikdienas gaitu, samazinām fiziskas aktivitātes ārā, mūsu ritms kļūst harmoniskāks, lai taupītu enerģiju. Arī ēdiens, lēni gatavots uz uguns, šajā laikā kļūst aizvien neaizvietojamāks, palīdzot uzturēt enerģijas un pozitīvā noskaņojuma līmeni. Izbaudiet kārtīgus rudens ēdienus nesteidzoties. Palūkojiet, kuri restorāni Rīgā ar terasi vēl piedāvā iespēju ieturēt maltīti svaigā gaisā, un nesteidzīgi to izbaudiet patīkamu cilvēku kompānijā. Labu apetīti!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.