Paprika pikantajā medus marinādē. “Praktiskā Latvieša” redaktores recepte 0
Ināra Zēberga, žurnāla “Praktiskais Latvietis” literārā redaktore: Gatavojot krājumus ziemai, ir divējādi. Dažreiz esmu ar mieru veltīt daudz laika un pūļu, piemēram, mežrozīšu augļus attīrot no asajiem matiņiem, lai pēc tam vārītu sīrupu. Bet citreiz, gluži pretēji, meklēju vienkāršas receptes, lai rezultāts būtu sasniedzams ātrāk un varētu iztikt bez pasterizēšanas.
Šis process tiešām apgrūtina – vajadzīgs piemērots trauks, pamatne, uz kā likt burkas, termometrs, un katram dārzeņu vai augļu konservu veidam jāievēro noteikta temperatūra. Ja kļūdīsies, rezultāts var būt neparedzams – ogas kompotā izšķīdušas vai konservētie gurķi sarāvušies. Tātad labāk kaut ko vienkāršu (bez pasterizēšanas), bet garšīgu.
Šoruden izmēģināju papriku pikantajā marinādē.
To gatavo, puslitram ūdens pievienojot glāzi 9% etiķa un glāzi augu eļļas, glāzi cukura, ēdamkaroti sāls, četras ēdamkarotes (var arī mazāk) medus un lauru lapu. Šāda šķidruma daudzuma pietiek aptuveni trim kilogramiem paprikas (skaistāk, ja ir vienāda lieluma, bet dažādu krāsu).
Dārzeņus nomazgā, izņem sēklas, sadala garenās šķēlēs un vāra marinādē 10 minūtes. Tad izņem no katla un pilda tīrās, izkarsētās burkās, raugoties, lai būtu krāsu dažādība. Katrā burciņā ieliek pa svaiga ķiploka daiviņai.
Marinādi vēlreiz uzvāra un uzlej paprikai. Burkas aizvāko. Iespējams, katlā vietas pietiks tikai pusei paprikas daudzuma, bet nav jāraizējas – atlikušās var vārīt tajā pašā marinādē.
Visiem, kurus pacienāju, pikanti saldā paprika garšoja!