
Launagā – pākšaugu salāti 4
Ja jūs launagā parasti izvēlaties tunča salātus ar majonēzi vai sviestmaizi ar gaļu, aizstājiet tos ar salātiem no pākšaugiem, neizmantojot majonēzi, tādējādi gūstot labumu sirds veselībai. Pākšaugi – pupiņas, zirņi, lēcas uzturvērtības ziņā spēj aizstāt zivis vai gaļu un tie garšīgā veidā ātri pazeminās jūsu holesterīna līmeni. Pākšaugi ir tikpat sātīgi kā gaļa, pateicoties to augstajam šķiedrvielu saturam. Taču, tā kā gaļa tiek pārstrādāta ātrāk, pākšaugiem nepieciešams ilgāks laiks – un tie rada sāta sajūtu uz ilgāku laiku.
Ja runā par holesterīna pazemināšanas spējām, tad pākšaugi šajā ziņā ir nepārspējami. Desmit pētījumu rezultāti, kas publicēti žurnālā “Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases”, liecina, ka to cilvēku, kas lietojuši uzturā pākšaugus, kopējā holesterīna rādītāji kritušies par 12 mg/dL un ZBL – par 8 mg/dL.