Publicitātes foto

7 neparastu un gardu ēdienu receptes, ko pagatavot no Jāņu siera: no zupas līdz pildītām aprikozēm 0

Avots: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Katru gadu vasaras saulgriežos Latviju ar savu burvību ieskauj mūsu tautiskie svētki Jāņi un pa saules ceļu atripo Jāņu siers.

Nenoliedzami, vispopulārākais, ar visbagātāko vēsturi, ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautais, tātad Eiropas izlases produkts. Apaļš, dzeltens ritulītis, kas smaržo pēc piena un vasaras, simbolizējot auglību un mīlestību, daudzinot Latviju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēdējos gados Jāņu siers arvien biežāk ieripo kulinārijā un konditorejā. Šo faktu apstiprina gardie ēdieni, kurus gatavoja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Inese Bedeice. Viņa izmantoja AS Jaunpils pienotava ražoto Jāņu sieru, kas pērn tautas balsojumā novērtēts kā visgardākais un ir Latvijas siera karaļa titula cienīgs.

“Lielisks siers! Garša un struktūra tieši tāda, lai Jaunpils Jāņu siers iederētos gan skaistās platēs, gan zupās, sacepumos, desertos,” atzīst Inese Bedeice.

Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova vērtē šādi: “Senču dotā dzīves gudrība, tradīcijas, nacionālā virtuve ir nezūdošas vērtības. Cik vien ilgi būs saule un zeme, tik ilgi mūs baros Jāņu siers!”

1. Saulainā burkānu zupa ar Jāņu sieru

Foto: Anda Krauze

• 4–5 vidēja lieluma burkāni

• 3 palieli kartupeļi

• 100 g Jāņu siera

• 200 ml saldā krējuma

• 1 l dārzeņu buljona

• 1 ingvera zariņš

• olīveļļa

• baziliks

Sīpolus nomizo un sasmalcina. Ingvera sakni nomizo un smalki sarīvē. Katliņā sakarsē olīveļļu un apcep sīpolus. Pievieno ingveru, visu samaisa un viegli apcep.

Burkānus un kartupeļus nomizo un sagriež gabaliņos, ber katlā pie sīpoliem, ielej nedaudz ūdens, pievieno sāli un visu sautē zem vāciņa 5 minūtes.

Pēc tam dārzeņiem katlā pielej buljonu un vāra aptuveni 15 minūtes, līdz kartupeļi un burkāni mīksti. Noņem katlu no uguns, pievieno zupai saldo krējumu un visu sablendē vai izberž caur sietu. Pieber sāli un piparus pēc garšas, liek katlu uz uguns un vēlreiz uzvāra līdz pirmajiem burbuļiem.

Pasniedz ar zaļumiem un sadrupinātu Jāņu sieru.

2. Plānās pankūkas ar Jāņu siera un zaļumu pildījumu

Foto: Anda Krauze

• 140 g miltu

• 2 lielas olas

• 120 ml piena

• 120 ml ūdens

• ¼ tējkarotes sāls

• 2 ēdamkarotes kausēta sviesta

• 30 g sarīvēta Jāņu siera

Lielā bļodā sajauc miltus un olas. Pakāpeniski lej klāt pienu, ūdeni un samaisa. Tad pievieno sāli, izkausētu sviestu un smalki sarīvētu Jāņu sieru. Maisa, kamēr masa kļūst viendabīga.

Pannu uzkarsē, tad ar kausiņu uzlej mīklu un vienmērīgi izlīdzina pa visu pannu. Pankūkas cep aptuveni 2 minūtes, līdz kļūst zeltainas.

Reklāma
Reklāma

Pildījumam izmanto sarīvētu Jāņu sieru ar zaļumiem. Pasniedz ar skābo krējumu un timiāna lapiņām.

3. Krāsaina dārzeņu tarte ar jaunajiem burkāniem un bietēm

Foto: Anda Krauze

• 1 liels puravs

• 1 liels burkāns

• 1 mazs cukīni

• 1 biete

Pildījumam:

• 200 g skābā krējuma

• 150 ml kefīra

• 100 g sarīvēta Jāņu siera

• 3–4 ķiploka daiviņas

• 1 ola

• 1 ēdamkarote miltu

• malti melnie pipari

• sāls

• zaļumi

Mīklai:

• 180 g mīksta sviesta

• 1 glāze kefīra

• 1 tējkarote cepamā pulvera

• ½ tējkarotes sāls

• 1 ēdamkarote cukura

• 3–4 glāzes miltu

Dārzeņus rūpīgi nomazgā. Burkānus un bietes nomizo. Ar dārzeņu tīrāmo nazi tos gareniski sagriež pēc iespējas garākās vienādās strēmelēs.

Gatavo pildījumu. Bļodiņā liek skābo krējumu, rīvētu sieru, olu, miltus, sāli, piparus, kapātus zaļumus un visu sakuļ viendabīgā masā.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C.

Gatavo mīklu. Bļodā liek sviestu, pievieno kefīru, cepamo pulveri, sāli, cukuru un visu sajauc viendabīgā masā. Masai pievieno 3 glāzes miltu un sāk maisīt. Ja nepieciešams, pieber vēl miltus un turpina mīcīt, līdz mīkla kļūst elastīga un pēc struktūras līdzinās smilšu mīklai.

Mīklu izveltnē uz pārtikas plēves vai cepamā papīra, līdz iegūts aplis, kas pēc izmēra atbilst tartes cepšanai paredzētajai veidnei. Mīklas apli, veikli apgriežot otrādi pārtikas plēvi, var ieslidināt veidnē, bet uz cepamā papīra rullēto mīklu var likt veidnē ar visu papīru. Mīklas maliņas uzloka uz augšu.

Uz mīklas pamatnes liek divas trešadaļas pildījuma un vienmērīgi izlīdzina. Virsū cieši citu pie citas pamīšus kārto strēmeles, līdz visa mīkla pārklāta. Kārtojumam virsū vienmērīgi uzziež atlikušo pildījumu.

Cep cepeškrāsnī 50–55 minūtes, ar koka irbulīti pārbaudot, vai dārzeņi mīksti.

4. Siera suflē

Foto: Anda Krauze

• 40 g sviesta

• 3 ēdamkarotes miltu (bez kaudzes)

• 150 ml piena (istabas temperatūrā)

• 60 g Jāņu siera

• 2 olas

• malti melnie pipari

• sāls

Siera suflē ir ļoti garda, gaisīga un īpaša uzkoda. To izcept nav grūti, sarežģītāk ir iemanīties pasniegt, pirms tas ieslīdējis atpakaļ formiņā. Šī uzkoda jāpasniedz karsta, tiklīdz izņemta no cepeškrāsns.

Lai pagatavotu siera suflē, vajadzīgs mīksts sviests un piens istabas temperatūrā. Ja piens ir auksts, to viegli sasilda. Sieru sarīvē skaidās uz rupjās rīves.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Sagatavo divas keramiskās cepamās formiņas (katra apmēram 150 ml), tās ieziežot ar mīkstu sviestu. Beigās sviestu izlīdzina ar otu gar formiņas sienām vertikāli uz augšu (tas palīdzēs siera suflē cepoties vienmērīgi celties augšup). Uzber sarīvēto sieru.

Katliņā gatavo bešamela mērci. Izkausē sviestu, pieber miltus un, maisot ar koka karoti, karsē apmēram 1 minūti, līdz masa kļūst viendabīga. Katliņu noņem no uguns un masai pielej pienu. Labi izmaisa, pēc tam katliņu liek atpakaļ uz uguns un turpina maisīt, līdz iegūta mērce. Katliņu atkal noņem no uguns.

Mērcei pievieno sarīvētu Jāņu sieru un maisa, līdz siers izkusis un mērce atkal ir viendabīga. Pēc garšas pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus. Tad virumu atdzesē.

Olām baltumus atdala no dzeltenumiem. Baltumus sakuļ stingrās putās. Kad mērce atdzisusi līdz istabas temperatūrai, pa vienam pievieno olu dzeltenumus un katru reizi izmaisa, līdz mērce kļūst viendabīga. Tad liek klāt vienu karoti saputotā baltuma un izmaisa.

Mērci lej sakultajos baltumos un izcilā, līdz veidojas gluda un gaisīga mīkla. To pilda sagatavotajās formiņās, liek karstā cepeškrāsnī un cep apmēram 35 minūtes, līdz siera suflē labi uzcēlies (krāsns durtiņas nedrīkst virināt!). Uzber Jāņu sieru.

Pasniedz ar rabarberu ievārījumu vai sablendētām zemenēm.

5. Uzkoda ar burkāniem un balto redīsu

Šo uzkodu var ātri pagatavot un ērti pasniegt. Burkānus sagriež strēmelītēs un kārto kopā ar Jāņu sieru un čili. Otrā glāzē liek balto redīsu un čili.

6. Deserts burciņā

Foto: Anda Krauze

Burkā kārtām liek sadrupinātu Jāņu sieru un pārlej ar medu (ir jau pieejams pirmais šā gada liepu medus!). Liek tik daudz kārtu, cik ļauj burciņas tilpums. Pārkaisa ar ziedputekšņiem, pasniedz ar zemenēm un mellenēm, kas savērtas uz smilgas.

7. Ar Jāņu sieru pildītas aprikozes

Aprikozes pārgriež uz puēsm, izņem kauliņus. Jāņu sieru sablendē un kārto uz aprikozēm. Pasniedz ar svaigu zemeņu mērci.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.