7 labas lietas iesaka Daiga Čirkste 0
1. GRĀMATA
“Jā, dzīve griežas kā centrifūga un atdala mūs vienu no otra kā krējumu no vājpiena, un mēs tam diemžēl ļaujamies. Mēs vairs nekur nepadzīvojamies, tikai uz mirkli cits pie cita ieskrienam. Dziļām sarunām neatliek laika, un nav jau arī piemērotas vietas un apstākļu.” Tā savā jaunajā grāmatā “Lielais lakats”, kurā tverti spilgti laikmeta redzējumi, raksta Anda Līce. Tās ir dažādas dzīves epizodes, klausītās atziņas, pamanītās dīvainības, kas aizķērušās autores pārdomās. Grāmatu izdevis apgāds “Nordik”.
2. FILMA
“Šefpavārs uz riteņiem” ir vasarīgi izklaidējoša komēdija par apdāvināto pavāru Karlu, kas nebaidās eksperimentēt ēdienu gatavošanā. Diemžēl Losandželosas restorāna īpašniekam tas nepatīk un Karlam jāzaudē darbs. Tad viņš saņem piedāvājumu no savas šķirtās bagātās sievas pievienoties viņai braucienā uz Maiami. Izpētot vietējo ļaužu paradumus, radošais pavārs uzsāk kubiešu virtuves biznesu. Dāvanā saņemtais treilers tiek pārveidots par ceļojošu virtuvi, un Karls var nodoties gardēžu apbrīnotu ēdienu gatavošanai. Komēdijas režisors Džons Favro. Viņš arī galvenās lomas atveidotājs. Favro partneres – Skārleta Johansone un Sofija Vergara. Filma no 13. jūnija skatāma kinoteātrī “Citadele”.
3. IZSTĀDE
Iveta Vecenāne, iespējams, ir vienīgā māksliniece pasaulē, kura auž ar dzintara diegu, un patlaban Rīgā Andreja Upīša memoriālajā muzejā skatāma viņas izstāde “Vijas dzintara pavediens”. Izstādi māksliniece sauc par lielāko dzintara gobelēnu pirmizrādi. Šajos darbos kopā ar zīdu, kašmiru, vilnu un linu ieausts unikālais dzintara pavediens. Izstāde aplūkojama līdz 20. jūnijam.
4. SARĪKOJUMS
Šovakar, 6. jūnijā, Rīgā pirmo reizi norisināsies kultūras pasākums “Baznīcu nakts”. Tā laikā no pulksten sešiem pievakarē līdz pusnaktij vairāk nekā četrdesmit dažādu konfesiju baznīcās notiks pasākumi, kas aicinās iepazīt baznīcu kultūras un garīgās vērtības. Būs iespēja klausīties garīgās mūzikas koncertus, piedalīties ekskursijās un kopīgās lūgšanās.
5. JAUNUMS
Mammas gatavotās sviestmaizes vienmēr šķiet tās garšīgākās, un SIA “Staburadzes konditoreja” radījusi jaunu zīmolu “Mammas”, kurā ietilpst vairāku veidu sviestmaižu komplekti, piemēram, ķilavmaizītes, siermaizītes ar marinētiem gurķiem, saimnieka sviestmaizes ar cūkgaļas šķiņķi. Jaunās produkcijas ražotāji uzsver, ka sviestmaizes ir gluži kā mājās gatavotas, tāpēc nesatur konservantus.
6. Gardi!
Bez mazsālītiem gurķīšiem, manuprāt, vasaras ēdienkarte nav iedomājama. Ņemu divus kilogramus nelielu gurķīšu, nogriežu tiem abus galus, gatavoju marinādi – uzvāru trīs litrus ūdens, pievienoju 4 ēdamkarotes rupjā sāls un uz pusi mazāk cukura. Traukā lieku dilles, pāris daiviņas ķiploka, gurķus un visu pārleju ar karstu ūdeni. Otrā dienā jau gurķus var kraukšķināt nost.
7. DZĪVES GUDRĪBA
“Bite nav vienīgais kukainis, kas apmeklē rozi, toties tā ir vienīgā, kas vāc medu.”
Ogs Mandino