Sporta bumbas 0

Pētnieki (UC Irvine) pierādījuši, ka, ņemot rokās basketbola un volejbola bumbas, rodas potenciālas iespējamapārnest bīstamas baktērijas. Viņu pētījumā secinātais var radīt jaunu izpratni par drošību, sportistiem, treneriem un vecākiem, ziņo Ērvaina Medicīnas Universitātes Medicīnas skolas portāls.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Pazīmes, ka tu patērē pārāk daudz olbaltumvielu 2
Krievijā trīskāršojušies “vārti uz elli”, kas var aprīt zemi un ciemus
Kokteilis
Optiskās ilūzijas tests. Pasaki, ko tu attēlā ieraudzīji pirmo, un atklāj savas visslēptākās vēlmes
Lasīt citas ziņas

Viena no baktērijām, kas tika pētīta saistībā ar sportistiem – parastā stafilokoka baktērija Staphylococcus aureus, īpaši MRSA jeb pret meticilīnu rezistentais zeltainais stafilokoks. Sportistiem ar MRSA bieži jākavē treniņi un jāizdod ne mazums līdzekļu, lai atveseļotos. Tāpēc svarīgi, kā no tā pasargāt sportistus.

Pētījuma laikā zinātnieki analizēja uz volejbola un basketbola bumbām, uz spēlētāju rokām un spēles laukumā atrodamās baktērijas. Katrā pētījuma fāzē divas vai trīs no šīm “virsmām” tika sterilizētas, kamēr trešā atstāta dabiskajā stāvoklī. Bumbu un grīdas sterilizēšanai tika izmantota speciāla ultravioletā gaisma, bet rokām – antibakteriālās ziepes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Staphylococcus aureus kultūra tika novērota uz visām “virsmām”. Sportistiem bija jāspēlē ar bumbu noteiktā veidā un ilgumā, lai modelētu īstu spēli. Pētījuma gaitā atklājās, ka spēles laikā arī uz sterilajām virsmām uzkrājas Staphylococcus aureus. Turklāt šī baktērija uz sporta bumbas var izdzīvot vēl 72 stundas – ja to pēc tam nelieto.

Tātad sporta vide ir laba vide arī mikrobiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.