6 upeņu ievārījumu variācijas: ar bumbieriem, āboliem, persikiem, apelsīnu miziņām 0
Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Upenes ir brīnišķīgs C vitamīna avots. Ziemā derēs pie tējas, īpaši, kad neveselums klāt. Visvērtīgākās ir svaigas upenes, tām seko saldētās ogas, bet pēdējā vietā ierindojas tās, kas pakļautas augstas temperatūras ietekmei. Tie, kuriem upeņu garša šķiet par stipru, ievārījumu vārot, var pievienot kādas maigākas ogas, banānus, kabačus.
1. Klasiskais upeņu ievārījums
Sastāvdaļas:
• 500 g upeņu
• 600 g cukura
• 1 citrona sula
• 2 glāzes ūdens
Pagatavošana:
Tīras ogas ieber katlā, pielej ūdeni un vāra ogas uz lēnas uguns 20 minūtes. Pievieno citrona sulu un cukuru, turpina karsēt, līdz cukurs izkusis. Tad palielina liesmu un vāra 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Kad ievārījums sabiezējis, pilda burkās, aizvāko un uzglabā tumšā, vēsā vietā.
Upenes ir bagātas gan ar skābi, gan pektīnu, tāpēc ievārījums diezgan ātri sabiezēs.
2. Upeņu un bumbieru ievārījums
Sastāvdaļas:
• 1 kg upeņu
• 3 lieli bumbieri
• 700 g cukura
• pusglāze ūdens
• 1 kanēļa standziņa
Pagatavošana:
Upenes notīra un noskalo. Bumbierus nomizo, izgriež serdes un sagriež gabaliņos. Liek katlā, pievieno kanēļa standziņu un, visu laiku maisot, vāra uz mērenas uguns 10–15 minūtes, nosmeļot putas. Pieber cukuru un vāra vēl 5 minūtes.
Izņem kanēļa standziņu un vēl karstu ievārījumu pilda burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.
3. Upeņu džems
Sastāvdaļas:
• 500 g upeņu
• 500 g kabaču
• 1 kg cukura
• naža gals vanilīna
Pagatavošana:
Notīrītas upenes liek katlā, uzber cukuru un maisot karsē, līdz cukurs izkusis. Pievieno gabaliņos sagrieztus kabačus. Jaunos mazos kabačus var pat nemizot. Vāra aptuveni 30 minūtes, kamēr ievārījums sabiezē. Īsi pirms vārīšanas beigām pievieno vanilīnu.
Karstu lej burkās un aizvāko.
4. Ābolu, bumbieru, persiku džems ar upenēm
Sastāvdaļas:
• 1 kg ābolu
• 1 kg bumbieru
• 1 kg persiku
• 600 g upeņu
• 2 kg cukura
Pagatavošana:
Ābolus, bumbierus un persikus nomazgā, sadala četrās daļās. Persikiem izņem kauliņus, āboliem un bumbieriem izgriež serdes. Augļus liek katlā, pielej pusglāzi ūdens, karsē uz lēnas uguns, līdz tie kļūst mīksti.
Upenes pārlasa, noskalo, ber katlā, pievieno 200 g cukura un vāra, līdz cukurs izkusis.
Gan augļus, gan upenes izberž caur sietu, liek vienā katlā, pievieno atlikušo cukuru un vāra gandrīz stundu uz ļoti lēnas uguns.
Karstu džemu lej iepriekš sagatavotās burkās un aizvāko.
Augļu proporcijas var mainīt pēc iespējām un gaumes.
5. Upeņu ievārījums ar apelsīnu miziņām
Sastāvdaļas:
• 1 kg upeņu
• 2 apelsīni
• 600 g cukura
Pagatavošana:
Upenes apber ar cukuru un atstāj uz nakti aukstumā. Nākamajā dienā liek ogas vārīties. Noputo un vāra uz ļoti mazas liesmas aptuveni pusstundu, laiku pa laikam apmaisot, līdz ievārījums būs vajadzīgajā biezumā.
Apelsīnus rūpīgi nomazgā. Norīvē miziņas oranžo daļu vai apelsīnu ļoti plāni nomizo un miziņu sagriež sīkās strēmelēs. Miziņas ievārījumam pievieno 5 minūtes līdz gatavībai.
Ievārījumu lej izkarsētās burkās, hermētiski aizvāko un atstāj, lai atdziest.
Intensīvākai garšai ievārījumam var pievienot no apelsīniem izspiestu sulu.
Kad ievārījums atdziest, tas vienmēr kļūst mazliet biezāks.
6. Jaukto ogu ievārījums
Sastāvdaļas:
• 1 kg dažādu ogu (avenes, zemenes, ērkšķogas, jāņogas, mellenes vai upenes)
• 1 kg želejas cukura
Pagatavošana:
Ogas rūpīgi pārlasa, noņem kātiņus, ja vajag – noskalo. Lielākās ogas, piemēram, zemenes, sastampā, ērkšķogas pārgriež uz pusēm. Bļodā ogām pārber cukuru un atstāj uz pāris stundām, līdz izveidojas sula.
Liek katlā uz uguns un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz uzvārās. Vāra 3 minūtes, nosmeļ putas. Uguns intensitāti samazina un maisot vāra, kamēr ievārījums sabiezējis. Pilda burkās un tūlīt aizvāko.
Atkarībā no ogu kokteiļa var pievienot mazliet citrona sulas.
Ievārījums iegūst savdabīgu aromātu, ja ogām piepilina nedaudz rožūdens.