6 labākās mazsālīto gurķīšu receptes: arī “fiksie” gurķi – ēdami jau pēc 15 minūtēm! 9
Vispirms apņem aromāts, pēc tam apbur izskats, un tad esam garšas varā. Tie ir mazsālītie gurķīši, bez kuriem nav iedomājama neviena vasara! Apkopojām portāla izcilākās mazsālīto gurķīšu receptes vienā!
1. Ar ozollapām un nātrēm
Sastāvdaļas:
• 1 kg nelielu gurķīšu
• 100 g diļļu
• 30–50 g ozollapu
• 30 g upeņu lapu
• 30 g nātru lapu
• 10 ķiploku daiviņas
• Cukurs
• Sāls
Pagatavošana:
Gurķus nomazgā, nogriež abus galus (tad ātrāk uzsūcas marināde). Burkā vai citā traukā vispirms liek upeņu lapas, ozollapas un nātres – tās visas gurķus padara kraukšķīgākus, turklāt nātres satur organismam tik nepieciešamo dzelzi. Uzvāra ūdeni, pieber sāli un cukuru. Atdzisušu marinādi uzlej gurķiem, lai tie būtu nosegti. Ja nepieciešams, uzliek slogu. Pēc 8–10 stundām mazsālītie gurķīši ir gatavi.
2. Ar galda mārrutkiem
Sastāvdaļas:
• 1 kg gurķu
• 1 l ūdens
• 2 ēdamkarotes sāls
• 1 ēdamkarote cukura
• 1 tējkarote galda mārrutku
• 6 ķiršu lapas
• 6 upeņu lapas
• 1 mārrutku lapa
• Dilles ar kātiem
Pagatavošana:
Traukā liek gurķus, ķiršu, upeņu, mārrutku lapas un dilles. Litrā auksta ūdens izšķīdina sāli un cukuru, iemaisa galda mārrutkus un marinādi uzlej gurķiem un zaļumiem. Pēc pāris stundām mazsālītie gurķīši jau ir ēdami.
Galda mārrutki kopā ar mārrutka lapu gurķiem piešķir pikantu asumiņu. Apēdot gabaliņu, rodas pēcgarša, kas liek domāt, ka mutē notikusi neliela mārrutku bumbas eksplozija.
3. Ar citrona sulu
Sastāvdaļas:
• 3 gurķi
• 1 ķiploka daiviņa
• Šķipsna sāls
• Naža gals cukura
• ⅓ tējkarotes citrona sulas
• Dilles
Pagatavošana:
Lai tiktu pie viegli sālītiem gurķīšiem, tos sagriež gareniski, liek bļodā, pārklāj ar dillēm (lai no tām ātrāk izdalītos sula, dilles sadauza ar naža trulo pusi), uzspiež ķiploku, uzslaka citrona sulu, uzbārsta sāli un cukuru. Pēc 10–15 minūtēm gurķus var celt galdā.
Šādi pagatavotus gurķus nevar ilgi uzglabāt, jo dārzenis atsulojas un kļūst mīksts.
4. Ar citrona sulu. Gatavi 15 minūtēs!
Sastāvdaļas:
• 4-5 vidēja izmēra gurķi
• Buntīte diļļu
• 3 daiviņas ķiploku
• Citrona sula (aptuveni puse no viena vidēja citrona)
• Krietna šķipsna sāls un cukurs
Pagatavošana:
Lai tiktu pie viegli sālītiem gurķīšiem, tos sagriež gareniski, liek bļodā, pārklāj ar dillēm (lai no tām ātrāk izdalītos sula, dilles sadauza ar naža trulo pusi), uzspiež ķiploku, uzslaka citrona sulu, uzbārsta sāli un cukuru. Pēc 10–15 minūtēm gurķus var celt galdā!
Šādi pagatavotus gurķus nevar ilgi uzglabāt, jo dārzenis atsulojas un kļūst mīksts.
5. Ātrie gurķīši polietilēna maisiņā
Sastāvdaļas:
• 5 gabali gurķi
• Mazliet dilles
• 1 ķiploks
• Sāls pēc garšas
• Polietilēna maisiņš ar aizdari
Pagatavošana:
Gurķus sagriež gareniski, dilles saplēš sīkāk, nomizo un sagriež dažas ķiploka daiviņas. Visu liek maisiņā, pieber sāli. Aiztaisa maisiņu un visu sakrata. Liek ledusskapī. Pēc stundas divām gurķi ir pilnībā gatavi.
Šajā receptē nav paredzēts nekāds papildus šķidrums, vienīgais šķidrums, kas rodas tās pagatavošanas laikā ir pašu gurķu izdalītā sula. Recepte ir paredzēta tūlītējai lietošanai, nevis glabāšanai!
6. Fiksie gurķīši – ēdami jau pēc stundas
Sastāvdaļas:
• 1 kg īsie lauku gurķi
• 1 l ūdens
• 2 ēdamkarote sāls
• 1 ēdamkarote cukurs
• 1 ķiploka galviņas
• Diļļu bunte
• Upeņu lapas
• Melnie graudu pipari
Pagatavošana:
Nomazgā gurķus un nogriez tiem galus. Nolobi ķiploku daiviņas.
Traukā, kurā liksi sālīties gurķus, ieliec daļu diļļu kātu, upeņu lapas, ķiplokus un melnos graudu piparus. Kārto gurķus, pamīšus liekot vel dilles, ķiplokus un upeņu lapas.
Kad trauks piepildīts, sagatavo sālījumu. Uz vienu litru ledaini auksta ūdens ņem 2 ēdamkarotes sāls un 1 ēdamkaroti cukura. Visu izmaisi līdz sāls un cukurs izšķīst. Pārlej pāri gurķiem.
Jau pēc 1 stundas gurķi būs gardi un kraukšķīgi. Ideālā variantā gurķiem jānostāvas 3-4 stundas.