6 izsmalcinātu ēdienu receptes ar cieto sieru: visdažādākajām gaumēm! 0
Avots: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS Latvijas Mediji”.
Cietais siers, kam raksturīga izteikta garša un spēcīgs aromāts, ir lieliska uzkoda, tas pat visparastāko maltīti spēj pārvērst maģiskā brīnumā. Tas ir piemērots salātiem, karstajām uzkodām, gaļas ēdieniem, zupām un pastai.
1. Salāti ar sieru Grande Duro
• 160 g siera Grande Duro
• 175 g ķirštomātu
• 240 g svaigu gurķu
• 175 sarkanās paprikas
• 175 g dzeltenās paprikas
• 100 g olīvu
• 100 g eļļas
• 40 g balzametiķa
• 40 g sojas mērces
• citrons
• dilles
• garšvielas pēc izvēles
Dārzeņus rūpīgi nomazgā, tomātus pārgriež uz pusēm, gurķus, papriku un sieru sagriež šķēlītēs. Eļļai pievieno garšvielas, citrona sulu un sīki sakapātas dilles un pārlej salātiem. Katru porciju rotā ar siera šķēlītēm.
2. Salāti ar sieru, vistas fileju un avokado
• 120 g ceptas vistas filejas
• 120 g siera Grande Duro
• 240 g avokado
• 100 g majonēzes
• 290 g gurķu
• 20 g svaigu zaļumu
• garšvielas pēc izvēles
Ceptu vistas fileju sagriež salmiņos, avokado šķēlītēs, gurķus – salmiņos. Majonēzei pievieno garšvielas, sakapātus zaļumus un samaisa. Sagatavotos produktus liek traukā, pievieno mērci un samaisa.
Sieru sarīvē, plāni uzber uz cepamā papīra un cep 180 grādos, līdz siers kļūst zeltains. Tad to siltu liek formiņās un atdzesē. Izveidotajās formās kārto salātus un dekorē.
3. Kārtainās mīklas pīrāgs ar lasi un sieru
• 320 g laša
• 80 g siera Sole Grosso
• 40 g siera Grande Duro
• 2 olas
• 100 g svaigu gurķu
• 40 g diļļu
• garšvielas pēc izvēles
Kārtaino mīklu izrullē 0,5 cm biezumā un 20 cm platumā. Mīklas malas no abām pusēm sagriež strēmelēs 45° leņķī. Pa vidu saliek pildījumu. Virsū pildījumam pārliek mīklas strēmeles. Pārsmērē ar olu un cep cepeškrāsnī 230 °C 15–20 minūtes, līdz pīrāgs kļūst zeltaini brūns.
Gatavo pildījumu: lasi cep cepeškrāsnī 180 °C 10 minūtes. Izņem asakas, sasmalcina, tad pievieno sasmalcinātas vārītas olas un sakapātas dilles.
Pīrāgu sagriež gabalos un pasniedz ar dārzeņiem.
4. Ar sieru un dārzeņiem pildīti vistu šķiņķīši
• 4 vistu šķiņķīši
• 100 g burkānu
• 80 g sīpolu
• 20 g pētersīļu zaļumu
• 100 g siera Sole Grosso
• 20 g eļļas
Piedevām:
• 200 g rīsu
• 1 sarkanā paprika
• 20 g eļļas
• 10 g pētersīļu zaļumu
Mērcei:
• 200 g saldā krējuma
• 20 g siera Grande Duro
• 20 g diļļu
Sīpolus sagriež salmiņos, burkānus sarīvē un apcep eļļā. Vistu šķiņķīšus (ar ādu, bez kauliņiem) izdauza, pārkaisa ar garšvielām un pilda ar apceptiem dārzeņiem, sieru un pētersīļu zaļumiem, veidojot veltnīšus. Tos liek folija formiņā un cep cepeškrasnī 180 °C, līdz gatavi.
Papriku sagriež kubiņos un viegli apcep eļļā, pēc tam pievieno vārītiem rīsiem, pieliek arī sakapātus pētersīļu zaļumus un samaisa.
Gatavo mērci: saldo krējumu uzvāra, maisot pievieno rīvētu sieru, lai siers izkūst. Tad pievieno sakapātas dilles. Pasniedz ar krāsainajiem rīsiem un siera mērci.
5. Sparģeļu rullīši ar sieru
• 500 g svaigu sparģeļu
• 30 g sviesta
• 250 g siera Sole Grosso
• 250 g šķiņķa (vārītas, platas šķēles)
• 1 ola
• 100 g miltu
• 100 g rīvmaizes
• 2 ēdamkarotes eļļas (cepšanai)
• pustase cukura
• ¼ tases ūdens
• 1 tējkarote bazilika
• pustase ķirštomātu
• 1 ēdamkarote ciedru riekstu
• 1 ēdamkarote balzametiķa
• 2 ēdamkarotes siera Grande Duro
• 2 glāzes rukolas
• 1 šķipsniņa sāls
• 1 šķipsniņa melno piparu
Nomizo svaigos sparģeļus. Gatavo sālītā ūdenī ar nelielu sviesta gabaliņu. Ietin 2–3 sparģeļus siera šķēlē, pēc tam ietin šķiņķa šķēlē un nostiprina ar zobu bakstāmajiem kociņiem. Tad sparģeļu rullīšus panē miltos, sakultā olā un rīvmaizē. Sautē pannā sakarsētā eļļā, līdz tie kļūst kraukšķīgi.
Gatavo garšvielu mērci: katliņā karamelizē cukuru uz vidējas uguns, līdz krāsa ir zeltaini brūna. Pievieno sāli, piparus, baziliku, balzametiķi un olīveļļu. Laiku pa laikam samaisa un pārlej uz pasniedzamās mērces pannas.
Novieto sparģeļu rullīšus uz šķīvja. Dekorē ar rukolu, ķirštomātiem, sieru un ciedru riekstiem. Pārlej garšvielu mērci.
6. Laša tartars ar diviem sieriem
• 480 g laša
• šalotes sīpoli
• 120 g saldā krējuma
• 50 g siera Grande Duro
• 150 g baltmaizes
• garšvielas
• sāls, pipari
Piedevām:
• 8 paipalu olas
• 50 g citrona sulas
• 120 g siera Sole Grosso
• mērce Tabasco red
• sojas mērce (gaišā)
• 8 ķiploka daiviņas
• dīgsti
• pētersīļi
• baziliks
• 100 g olīveļļas
• garais gurķis
• 40 kaperu
• neliels sarkanais sīpols
• 3 sarkanie redīsi
Lasi sakapā, pievieno šalotes sīpolus, olīveļļu, citrona sulu, mērci Tabasco red, sojas mērci, piparus, garšvielas un samaisa. Tomātus sagriež četrās daļās, tiem pievieno balzamiko mērci, sāli un piparus. Apmaisa un ļauj pastāvēt. Daļēji nomizo gurķi. Ar mizotāju veido šķēles, sarullē. Maizi sagriež plānās šķēlēs un apgrauzdē cepeškrāsnī. Blenderī liek pētersīļus, baziliku, ķiploku, sāli, eļļu un visu sablendē (zaļajai mērcei). Saputo saldo krējumu, pievieno smalki sarīvētu sieru, citrona sulu un samaisa. Cieti izvārītas paipalu olas atdzesē un pārgriež uz pusēm. Sieru Grande Duro plāni sagriež.
Laša tartaru pasniedz ar paipalu olām, siera krēmu, sarullētiem gurķiem, plāni sagrieztiem redīsiem un sarkanajiem sīpoliem, kaperiem, dekorē ar siera gabaliņiem un maizes čipsiem. Pārlej ar zaļo mērci.