Foto: PANTHERMEDIA/ SCANPIX/ LETA

6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1

Ne velti mūsu vecmāmiņas auzu pārslu putru sauca par spēka putru. Auzas tiek uzskatītas par vienu no veselīgākajiem graudiem pasaulē. Šis bezglutēna pilngraudu produkts ir lielisks vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un antioksidantu avots, kam piemīt labvēlīga ietekme gan uz veselību, gan mūsu izskatu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Nav noslēpums, ka pēc veselīgas un pilnvērtīgas maltītes, jūtamies enerģiskāki un pat priecīgāki. Bieži arī auzu pārslu putra brokastīs var izraisīt šādas emocijas. Dietologs Atis Tupiņš skaidro, kā auzu pārslu iekļaušana uzturā var pozitīvi ietekmēt mūsu labsajūtu.

1. Superšķiedra Beta-glikāns

Publicitātes foto
CITI ŠOBRĪD LASA


Visvērtīgākā šķiedrviela, ko atradīsim auzu bioloģiskajā sastāvā ir beta-glikāns. To uzskata par šķiedrvielu supervaroni. Beta-glikāns daļēji šķīst ūdenī, tā veidojot biezu želejas veida masu gremošanas sistēmā. Šī īpašība ir tā, kas veicina labo zarnu baktēriju veidošanos, samazina glikozes koncentrāciju asinīs un veicina insulīna reakciju. Beta–glikāns atbild par sāta sajūtas uzturēšanu, tādēļ pēc kārtīgas putras bļodas vēl ilgi nemāc izsalkums.

2. Augsta uzturvērtība

Auzām piemīt augsti sabalansēta uzturvērtība. Starp citiem graudiem tās izceļas ar ievērojamo labo ogļhidrātu, šķiedrvielu, proteīnu un tauku koncentrāciju. Šis mazais grauds sevī glabā ļoti daudz vērtīgu vitamīnu, minerālu un antioksidantu, piemēram, magniju, mangānu, fosforu, dzelzi, cinku un vitamīnus B1 un B2.

“Ja runājam par antioksidantiem, tad tagad tie ir īpaši svarīgi, jo stiprina mūsu imūnsistēmu! Visvērtīgākā ir antioksidantu grupa, ko dēvē par avenentramīdiem, un tie ir satopami gandrīz tikai auzās. Aventeramīdiem piemīt vairākas labas īpašības, piemēram, tie var mazināt niezi, cīnīties ar iekaisumiem un pazemināt augstu asinsspiedienu,” skaidro Tupiņš.

3. Zemāks holesterīna līmenis

Publicitātes foto


Pasaulē visizplatītākās ir sirds un asinsvadu saslimšanas, kas nereti beidzas letāli. Viens no būtiskākajiem riska faktoriem minēto saslimšanu gadījumā ir paaugstināts holesterīna līmenis.

Regulāra beta-glikāna lietošana uzturā var būtiski samazināt holesterīna rādītājus. Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka šī auzās sastopamā šķiedrviela spēj efektīvi samazināt zema blīvuma holesterīnu jeb “slikto holesterīnu”. Beta-glikāns spēj saistīties ar zarnās satopamām holesterīnu saturošām žultsskābēm un transportēt tās caur gremošanas traktu, galu galā izvadot tās no ķermeņa.

4. Samazina cukura līmeni asinīs

Vairāk nekā 400 miljoni cilvēku pasaulē dzīvo ar diagnozi – cukura diabēts, turklāt 90% no tiem ir otrā tipa cukura diabēts, kas nozīmē slimība iegūta dzīves laikā. Cukura diabētam ir raksturīgs paaugstināts cukura līmenis asinīs. Mūsu organisma šūnām nepieciešams cukurs, lai ražotu enerģiju. Tikmēr aizkunģa dziedzera izstrādātais hormons – insulīns – palīdz gremošanas sistēmā uzņemtajam cukuram nonākt šūnās. Ja organisms insulīnu neražo vai nereaģē uz to, tad asinīs esošais cukurs nespēj uzsūkties šūnās un tur arī paliek.

Reklāma
Reklāma

Pētījumi ir pierādījuši, ka cilvēkiem ar liekā svara problēmām un otrā tipa cukura diabēta slimniekiem auzu iekļaušana ikdienas ēdienkartē var samazināt glikozes līmeni asinīs un pat uzlabot organisma spēju reaģēt uz aizkuņģa dziedzera ražoto hormonu – insulīnu.

“Šeit atkal jāmin jau iepriekš piesauktais beta-glikāns, jo tā spēja veidot biezo želeju padara lēnāku kuņģa tukšošanos un glikozes uzsūkšanos asinīs,” piebilst Tupiņš.

5. Palīdz svara zaudēšanā un nesatur glutēnu

Publicitātes foto


Auzu pārslu putra ir ne vien lielisks un gards brokastu ēdiens, bet tas ir arī ļoti barojošas. Auzas apgādā organismu ar enerģiju ilgākam laikam un beta-glikāna veidotā biezā želeja ilgāk notur sāta sajūtu, kas mazina vēlmi sniegties pēc kāda našķa.

Beta-glikāns var arī veicināt gremošanas fermenta peptīda izdalīšanos, kas atbild par ēdiena gremošanu kuņģī, tā samazinot uzņemto kaloriju daudzumu un aptaukošanās risku.

Dažas diētas un uztura plāni iesaka izvairīties no glutēna un kviešu miltiem uzturā. Auzas nesatur glutēnu, tāpēc auzu milti lieliski var aizstāt kviešu miltus. Tāpat tā ir laba alternatīva cilvēkiem, kuriem ir glutēna nepanesamība.

6. Uzlabo ādas stāvokli

Auzas atradīsiet arī daudzos skaistumkopšanas produktos. Šo graudaugu kosmetoloģiskās īpašības lielākoties nosaka to sastāvā esošie antioksidanti –aventeramīdi un ferulskābe.

Aventeramīdus izmanto vairāku ādas saslimšanu gadījumos, lai mazinātu niezi un kairinājumu, piemēram, no auzām gatavotie produkti var atvieglot ekzēmas nepatīkamos simptomus. Turpretim ferulskābei piemīt aizsargājošs efekts, tādēļ to izmanto kosmētikas produktos, kas pasargā pret UV staru kaitīgo ietekmi, un līdzekļos, kas kavē ādas novecošanos. Tiesa gan, ādas stāvokļa uzlabošanās novērojama tikai tad, ja auzas tiek lietotas ārīgi, nevis lietojot tās uzturā.

Ideja brokastīm!

Kraukšķīgs muslis ar karamelizētu cukuru

Foto: PANTHERMEDIA/ SCANPIX/ LETA


Sastāvdaļas:

• 300 g auzu pārslu
• 60 g sviesta
• 70 g sakapātu riekstu vai sēkliņu
• ēdamkarote cukura

Pagatavošana:

Pannā izkausē sviestu, pievieno auzu pārslas un viegli apcep, visu laiku apmaisot. Tad pieliek sakapātus riekstus, piemēram, mandeles, lazdu riekstus, pekanriekstus, valriekstus, vai sēkliņas (vislabāk garšo saulespuķu sēkliņas, interesantas garšas nianses var iegūt, ja pievieno grauzdētas ķirbja sēklas). Turpina cept uz lēnas uguns, līdz rieksti vai sēklas nedaudz apgrauzdējušies. Nobeigumā pievieno cukuru. Kad tas izkusis, pannu noņem no uguns. Musli izkārto platos šķīvjos, lai atdziest (ja atstāj uz pannas, karamelizētais cukurs auzu pārslas salipina kopā). Ja musli paredzēts ēst ar saldinātu jogurtu, cukuru nepievieno.

Šis muslis labi garšo bērniem, jo auzu pārslas cepšanas procesā kļuvušas patīkami kraukšķīgas, var just karamelizētā cukura garšu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.