Ābolu kūka 1
Pildījumam – 800 g ābolu, 3/4 glāze cukura, 2 karotes kukurūzas cietes, garšvielu maisījums: pāris samaltas krustnagliņas, samalta ingvera piciņa vai puskarote ingvera pulvera, naža gals malta muskatrieksta, 1 tējk. kanēļa, 1 tējk. sarīvētas citrona miziņas.
Mīklai – 400 g miltu, 250 g sviesta, pāris karotes ūdens, tējk. cepamā pulvera, sāls, 1/2 glāze cukura.
Ieziešanai – 1 ola, nedaudz piena.
Pagatavošana
Miltus iesijā traukā kopā ar cepamo pulveri un šķipsniņu sāls. Sagriež gabalos ļoti labi atdzesētu sviestu (jo aukstāks ir sviests, jo mazāk drups mīkla), pievieno kopā ar cukuru miltiem un saberž drupačās. Pievieno pāris karotes ūdens, lai veidotu mīklu. Mīkla būs pacieta, bet nedrīkstētu to pārāk ilgi mīcīt. Kad mīkla gatava, sagriež to divās daļās – 1/3 un 2/3, ietin maisiņā un ieliek uz 1 h ledusskapī. Kamēr mīkla atdzesējas, ķeras pie pildījuma: nomazgā, nomizo ābolus, sagriež glītos, mazos kubiņos, pievieno cukuru, cieti un garšvielu maisījumu. Kārtīgi samaisa. Mīklu ņem ārā no ledusskapja un no 2/3 veido pamatu 20-24 cm diametra veidnei. No 1/3 sanāks kūkas “vāciņš”. Saliek pildījumu, rūpīgi uzliek “vāciņu”, ieziež ar olas un piena maisījumu, lai ir skaisti brūna. Liek cepties 180-200 °C uz 40 minūtēm. Var pasniegt ar vaniļas saldējumu.