Gailis sarkanvīna marinādē 1
Protams, gaili var aizvietot arī ar vistu. Bet runā, ka gaiļa gaļas garša tomēr būtiski atšķiras no jebkuras fabrikās vai lauku sētā audzētas vistiņas. Turklāt svētki pieprasa ko īpašu!
Sastāvdaļas 3-4 porcijām – gailis/vista 1,5 kg, 2-3 vidēja izmēra sīpoli, 2-3 burkāni, 300 g skaistu kartupelīšu, 2 ķiploku daiviņas, 2 vidēja izmēra tomāti, 1-2 tējk. sviesta, 1/4 glāze olīveļļas, sāls, pipari, cukurs.
Marinādei – 250 ml sarkanvīna, 2 gab. lauru lapas, 1 tējk. melno piparu, 1 sīpols, 2 ķiploka daiviņas, zaļumi rotāšanai.
Pagatavošana
Gatavojam marinādi! Sagriež sīpolu, sakapā ķiploka daiviņas, liekam tos dziļā traukā. Pievienojam arī lauru lapas, piparus. Visbeidzot sagriežam gaili/vistu porcijās – veselu likt nav labi. Drusku parīvējam ar sāli un citām piedevām, uzlejam vīnu. Liekam ledusskapī marinēties vismaz uz 2 h vai vislabāk uz veselu nakti.
Pēc marinēšanās izņemam putna gaļu, notecinām uz caurdura, bet pašu marinādi gan nelej ārā, jo tā vēl noderēs. Nedaudz nosusinām gaļu ar blīvu virtuves papīra dvieli.
Uzkarsējam eļļu pannā, kurā liekam arī gaļu. Cepam līdz zeltainumam, bet ar domu, ka būs jāsautē!
Liekam apcepto gaļu dziļākā pannā, pievienojam palikušo marinādi ar visiem ķiplokiem un sīpoliem, uzvārām. Kad uzvārījies, liekam sagrieztos tomātus, kartupeļus, burkānus, pievienojam sāli un piparus pēc garšas. Sautējam uz lēnas uguns 40 min – 1h, kamēr visi dārzeņi gatavi. Var pasniegt ar visu šķidrumu, bet, ja šķiet, ka tas ir pārāk šķidrs, var pievienot 1 tējk. miltu un ūdens maisījumu, paralēli nedaudz maisot gaili mērcē un dārzeņos. Rotā ar sakapātiem zaļumiem!