6 ēdieni no sacietējušas maizes 0
Ja gadās nopirkt vairāk maizes, nekā ģimene spēj apēst, no sacietējušas var pagatavot dažādus ēdienus.
Baltmaizes un siera sacepums. Sacietējušo baltmaizi sagriež gabaliņos, apslaka ar izkausētu sviestu un uzbārsta sarīvētu sieru. Apmaisa un plānā kārtā liek uz pannas. Apbrūnina cepeškrāsnī. Sanāk viegls brokastu vai vakariņu ēdiens.
Rudzu maizes plācenīši. Maizi (aptuveni 300 g) izmērcē ūdenī, nospiež un pielej 100 ml rūgušpiena vai kefīra, 2 olas un 1 tējkaroti uz pannas apbrūninātu ķimeņu. Visu sajauc, veido plācenīšus un cep uz pannas sakarsētā eļļā.
Rudzu maizes pastēte. Vajag 200 g maizes, 100 g ķimeņu siera, 200 g sviesta, 1 skābu ābolu un nelielu sīpolu. Maizi un sieru sarīvē, sīpolu sasmalcina, tad visu kārtīgi sajauc ar sviestu vai skābo krējumu. Kad pavalgs uzbriedis, to var ziest uz maizes.
Baltmaizes plācenīši. 300 g sacietējušas baltmaizes izmērcē ūdenī un stingri nospiež. Uzlej 50 ml piena, pievieno 2 olas un cukuru pēc garšas, samaisa. No mīklas var cept plācenīšus vai masai pielikt uzbriedinātu raugu un cept rauga pankūkas.
Saldēdiens no rudzu maizes. Vajag 1 glāzi rīvmaizes, ½ glāzi pūdercukura, 3 olas, 1–2 krustnagliņas. Saputo olu baltumus, pieber pūdercukuru un turpina putot, līdz masa kļuvusi stingra. Krustnagliņas samaļ, piejauc rīvmaizei un visu apbrūnina uz sausas pannas. Atdzesē un pakāpeniski pievieno saputotajiem olu baltumiem. Savukārt olu dzeltenumiem pievieno pienu, nedaudz cukura un vanilīna. Uzvāra, un vaniļas mērce gatava. Saputotos olu baltumus liek deserta trauciņā un uzlej vaniļas mērci.
Sāļā maizes zupa. Aptuveni 300 g rudzu maizes sagriež gabaliņos un apcep sviestā. Pievieno sagrieztu sīpolu, sāli, piparus, dilles, uzlej 3/4 l karsta ūdens un uzvāra. Sakuļ 2–3 olas ar nelielu daudzumu ūdens un, nepārtraukti maisot, pielej zupai. Ja vēlas, var pievienot skābo krējumu.