6 brīnišķīgas kuskuss receptes: sāļos, pikantos un pat saldos ēdienos 0
Avots: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
No skrotētiem un samaltiem kviešu graudiem pagatavotais kuskuss ir veselīgs produkts. Tas ir bagātīgs šķiedrvielu, minerālvielu un B vitamīna avots. Siltu kuskusu pasniedz ar gaļu vai dārzeņu sautējumu vai kā atsevišķu pamatēdienu. Atdzesētu kuskusu var izmantot salātiem un desertiem.
Šo produktu var izmantot rīsu vai makaronu vietā. Kuskusam nav izteiktas garšas – lai to piešķirtu, pievieno dažādus buljonus, garšvielas, garšaugus, dārzeņus, gaļu, žāvētus augļus un riekstus. Smalkais kuskuss nav jāvāra – to uzbriedina, aplejot ar vārošu ūdeni vai buljonu. Pērļu kuskuss gan ir jāvāra, līdz graudiņi kļūst mīksti.
Tradicionāli kuskusu papildina ar sautētu ķirbi, cukīni, pupiņām, burkāniem, kartupeļiem un citiem dārzeņiem. Tas labi garšo ar sojas mērci, citrona sulu, olīveļļu un zaļumiem. Salātos kuskuss harmonē ar svaigiem vai kaltētiem tomātiem, gurķiem, sīpoliem, ķiplokiem, arī ar sieru. Daudzviet pasaulē iecienīts ir saldais ēdiens, ko gatavo no kuskusa un apelsīniem. Tāpat tas labi garšo ar citiem svaigiem vai žāvētiem augļiem, sader ar kanēli un safrānu.
Kuskusu ieteicams gatavot lēzenā traukā, nepārtraukti irdinot ar dakšiņu. Ja kuskusam uzlej par daudz ūdens vai to pārāk ilgi karsē, vai tas ir pārāk biezā kārtā, graudiņi salips, veidosies kunkuļi un kuskuss zaudēs savas labās īpašības.
1. Ziemeļafrikāņu gaumē
• 1 glāze ātri pagatavojama kuskusa (instant)
• 1 sauja tumšo rozīņu bez sēkliņām
• 1 glāze vistas buljona
• 1 ēdamkarote sviesta
• 1 burkāns
• 1 sīpols
• šķipsniņa asā čili pulvera
Katliņā izkausē sviestu, pieber kuskusu, pielej vistas buljonu un uzvāra. Noņem no uguns, uzliek katlam vāciņu un atstāj uz 15 minūtēm. Pannā apcep sīki sagrieztu burkānu un sakapātu sīpolu, pasautē 5 minūtes, pievieno kuskusam, pieliek arī tumšās rozīnes bez sēkliņām, šķipsniņu asā čili pulvera un samaisa.
2. Meksikāņu gaumē
• 1 glāze kuskusa
• 1 glāze vistas buljona
• 1 glāze zaļo zirnīšu
• 1 tomāts
• 1 sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• ½ tējkarotes maltu romiešu ķimeņu
• 2 ēdamkarotes svaigu zaļumu
• augu eļļa
Katlā augu eļļā apcep nelielu sakapātu sīpolu un sakapātas ķiploka daiviņas, pieber maltas romiešu ķimenes, turpina cept aptuveni pusminūti. Pievieno vistas buljonu, palielos gabalos sagrieztu tomātu, zaļos zirnīšus un svaigus sagrieztus zaļumus. Visu uzvāra, pieber kuskusu un samaisa. Noņem no uguns, uzliek vāku un atstāj uz 5 minūtēm. Uzirdina ar dakšiņu un liek šķīvjos.
3. Kuskusa salāti
• 1 glāze kuskusa
• 500 g tomātu
• 300 g gurķu
• 3 sīpolloki
• 1 citrons
• 5 piparmētru lapas
• 3 pētersīļu zariņi
• 5 ēdamkarotes olīveļļas
• malti melnie pipari
• sāls
Kuskusu uzbriedina un atdzesē. Gurķus un tomātus nomizo un smalki sagriež. Sīpollokus, pētersīļus un piparmētru lapiņas sasmalcina, pierīvē citrona miziņu. Dārzeņus un garšaugus sajauc ar atdzisušo kuskusu, pievieno citrona sulu, olīveļļu, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Visu samaisa, tad ievieto ledusskapī uz pusstundu, lai sajaucas garšas.
4. Salāti ar sieru un olīvām
• 200 g ātri pagatavojama kuskusa
• 10 saulē kaltētu tomātu
• 200 g fetas siera
• 100 g melnās olīvas
• 2 avokado
• sauja riekstu (Indijas rieksti vai mandeles, vai zemesrieksti)
• 400 ml dārzeņu vai gaļas buljona
Mērcei:
• 5 ēdamkarotes olīveļļas
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• malti melnie pipari
• sāls
Kuskusu ieber lielā bļodā, pārlej ar karstu buljonu un atstāj uz 5 minūtēm. Fetas sieru sadala mazos gabaliņos, kaltētos tomātus sagriež smalkāk, bet avokado – palielos gabalos. Liek klāt olīvas. Uzslaka mērci, kas pagatavota no olīveļļas, citrona sulas, pipariem un sāls. Uzbārsta sasmalcinātus riekstus.
5. Ar vistu, dārzeņiem un turku zirņiem
• 700 g kuskusa
• 800 g vistas filejas
• 100 g turku zirņu
• 500 g galviņkāposta
• 2 kartupeļi
• 3 burkāni
• 1 rācenis
• 2 ēdamkarotes tomātu pastas
• paprikas pulveris
• 1 sīpols
• kanēlis
• sāls
• olīveļļa
Turku zirņus mērcē aukstā ūdenī 8 stundas pirms ēdiena gatavošanas. Vistas fileju sagriež nelielos gabaliņos, ieberzē ar sāli un paprikas pulveri, apcep katlā olīveļļā kopā ar ripiņās sagrieztu sīpolu. Pievieno glāzi ūdens, divas ēdamkarotes tomātu pastas un turku zirņus, sautē 20 minūtes. Liek klāt lielos gabalos sagrieztus dārzeņus: galviņkāpostu, kartupeļus, burkānus un rāceni, pārlej ar 1,5 litriem ūdens, uzvāra. Kuskusu samērcē ūdenī, ieber karstumizturīgā sietā, ko nostiprina virs katla, kurā vārās pārējās ēdiena sastāvdaļas. Kad cauri kuskusa graudiņiem sāk plūst tvaiks, vāra 30 minūtes, pēc tam kuskusu izgāž bļodā, apslaka ar aukstu ūdeni, izmaisa kunkuļus un vāra, līdz tas ir pilnīgi gatavs. Piejauc kanēli, pielej buljonu no katliņa, liek traukā, virsū kārto gaļas un dārzeņu gabaliņus.
5. Saldais kuskuss
• 1 glāze kuskusa
• 1,5 glāzes auksta ūdens
• 2 ēdamkarotes mandeļu skaidiņu
• 3–4 žāvētas aprikozes
• ½ glāze rozīņu
• 1 tējkarote sviesta
• 1 tējkarote kanēļa
• 2 tējkarotes medus
• 1 sīpols
• mazliet rīvēta ingvera
• šķipsniņa kurkumas
• šķipsniņa sāls
Kuskusu pārlej ar aukstu ūdeni un uzbriedina. Rozīnēm uzlej verdošu ūdeni un atstāj uz 15 minūtēm, pēc tam palikušo ūdeni notecina atsevišķā traukā; ja nepieciešams, papildina, lai tilpums būtu viena glāze. Katlā ar biezu pamatni izkausē sviestu un apcep sasmalcinātu sīpolu, pievieno sagatavotās rozīnes, mandeļu skaidiņas, sagrieztas žāvētas aprikozes, tējkaroti kanēļa, šķipsniņu kurkumas, mazliet rīvēta ingvera, sāli pēc garšas, medu un ūdeni, kurā mērcētas rozīnes. Samaisa, uzliek vāciņu un karsē uz mazas uguns 25 minūtes.
Pagatavoto kuskusu izgāž lēzenā traukā, pārlej ar katliņa saturu, uzber apelsīnu šķēlītes, kas atbrīvotas no baltās miziņas un sēklām.
6. Ar augļiem
• 250 g kuskusa
• 100 g cukura
• 1 apelsīns
• 1 glāze ūdens
• 3 ēdamkarotes citrona sulas
• 600 g dažādu augļu un ogu
• piparmētru lapiņas
• šķipsniņa safrāna
Safrānu pārlej ar karstu ūdeni un ļauj ievilkties. Apelsīnam noloba oranžo miziņu un sagriež sīkās strēmelēs. Izspiež no apelsīna sulu, tai pievieno citrona sulu, cukuru, glāzi ūdens un uzvāra. Tad pieliek kuskusu, samaisa, pievieno safrānu, noņem no uguns, uzliek katlam vāku un atdzesē. Ik pa laikam apmaisa. Pieber augļus un ogas, kā arī sīki sagrieztas piparmētru lapiņas un uzmanīgi samaisa. Līdz pasniegšanai tur ledusskapī.