6 brīnišķīgas dzērveņu īpašības, par kurām tu, iespējams, pat nenojauti 13
Šobrīd veikalos var iegādāties lielogu dzērvenes par labu cenu. Vai zināji, ka tās var būt ļoti noderīgas ne tikai gatavojot ēdienus, bet arī dažādos citos veidos?
Kā jau daudzas ogas, arī dzērvenes nav izņēmums – tās ir veselīgas un satur daudz dažādu vitamīnu un mikroelementu, tā, piemēram, dzelzi, cinku, kāliju, nātriju un vairākas vitamīnu grupas. Turklāt, kas nav mazsvarīgi, ogas saldējot, šīs brīnišķīgās uzturvērtības nepazūd!
Lūk, dzērveņu brīnišķīgās īpašības:
1. Dzērveņu lietošana uzturā (svaigā veidā vai tējā, kas nav vārīta, bet aplieta ar karstu ūdeni) palīdz stiprināt asinsvadu sieniņas. Profilaksei tās var lietot arī pret vēnu varikozi.
2. Dzērvenes var palīdzēt samazināt holesterīna daudzumu asinīs – gan tās ēdot svaigā veidā, gan dzerot tējās un citos dzērienos. Galvenais, kas jāatceras – tās nedrīkst vārīt, jo tad visas vērtīgās īpašības pazūd.
3. Dzērveņu tējas palīdz nierakmeņu ārstēšanā un arī profilaksē.
4. Sejas maskas no dzērvenēm palīdz tikt galā ar problemātisku sejas ādu, piemēram, pinnēm un pārāk izteiktu taukainumu.
5. Ja esat apslimis un jums ir temperatūra, stipra dzērveņu ogu tēja būs tieši tas, kas vajadzīgs. Dzērvenes palīdz samazināt augstu temperatūru pat labāk, nekā daži medikamenti.
6. Dzērvenēm piemīt antibakteriālas īpašības – šo ogu uzlējumu var lietot kā dabīgo antibiotiķi angīnas un mutes infekciju gadījumos. Šādos gadījumos mute jāskalo ar dzērveņu uzlējumu.
Padoms!
• Dzērves var uzglabāt sasaldējot saldētavā – arī šādā gadījumā ogas nezaudēs savas lieliskās īpašības.
• Tās var lietot arī svaigā veidā, samīcot kopā ar cukuru. Šis, starp citu, ir lielisks veids, kā saldināt tēju – pie reizes saldumiņš un vitamīni.
• Dzērvenes ar cukuru var pievienot arī gatavojot mājās ceptas smalkmaizītes vai pīrāgus. Tāpat arī -ēst pie pankūkām un putras.