7 labas lietas iedvesmai un priekam iesaka Vija Beinerte 0
GRĀMATA
Kā vētra, kas norauj jumtu, kā zibens, kas pāršķeļ debesis, apžilbina un izsit drošinātājus, kā maiga dvesma, kas apskauj un nomierina. Grēksūdze un atzīšanās mīlestībā. Spilgti, patiesi un neizdzēšami: “Tās ir pirmās un pēdējās lietas, kas man jāpasaka par savu dzīvi.”
Alise Manro, “Dārgā dzīve”, no angļu valodas tulkojusi Silvija Brice. Apgāds “Zvaigzne”.
FILMA
Nekad neesmu varējusi saprast teicienu: tik jauns un tik gudrs. Vai talantīgs. It kā prāts un talants ienāktos līdz ar gadiem. Tad jau nebūtu pasaulē jaunu ģēniju un vecu muļķu. Franču režisora Žana Pjēra Ženē (“Amēlija”) jaunākā filma “T. S. Spiveta neticamie piedzīvojumi” ir stāsts par desmitgadīgu zēnu, kas slepus pamet vecāku rančo un dodas uz Vašingtonu, lai saņemtu gada balvu zinātnē. Žūrija pat nenojauš, ka izgudrojuma autors ir mazs zēns…
Paradoksāla un asprātīga filma. Bauda acij, prātam un sirdij. Lomās Kails Katlets, Helena Bonema Kārtere, Džudija Deivisa u. c. Meklējiet kinogalerijā “K. Suns”!
SARĪKOJUMS
Brīnuma priekšnojautā saldi ietrīcas sirds – piektdien, 3. jūlijā, Kongresu namā muzicēs divi fantastiski mūziķi – izcilais trompetists Paolo Frezu un bandoneona virtuozs Daniels di Bonaventūra.
IZSTĀDE
Atklāt neredzamo, izteikt vien nojaušamo. Nevis izstāstīt, bet ļaut sajust, noģist, atskārst. Galerijā “Daugava” Ausekļa ielā 1 līdz 18. jūlijam skatāma izstāde “Pasaule ir viss, kas ir”, kur savā domu, jūtu, sapņu un iedvesmas pasaulē ielūkoties ļaus Dace Lielā, Līga Purmale, Rudīte Dreimane, Vija Zariņa, Aigars Bikše, Andris Eglītis, Jānis Purcens un Kaspars Zariņš.
JAUNUMS
Tā smaržo bezrūpība un prieks – tas ir pirmais, ko nodomāju, kad manu plaukstas locītavu apskauj smalks smaržu mākonītis. Vērmeles rūgtenā elpa mijas ar upeņu dzirkstošo svaigumu, ko ieskauj jasmīna un magnolijas maigi pavedīgā dvesma, kam negaidīti pievienojas draiskās kadiķa un atturīgi elegantās pačūlijas un baltās tabakas notis. Ekskluzīvā smaržu nama “Amuage” jaunais aromāts “Sunshine” apbur un savaldzina kā dzidri smiekli, kā saules zaķīšu deja mirdzošās viļņu šļakatās, kā tikko plūkts ziedu klēpis.
GARDI!
Grilēts siers rabarberu un medus mērcē ar ceptiem salātiem šprotu kažokā. Vēl viena recepte, ko man iemācījis garšu pavēlnieks Ingmārs Ladigs.
Noskaloju un nosusinu romiešu salātu lapas. Ar slotiņu sakuļu divus olu dzeltenumus ar 100 ml olīveļļas, pievienoju tējkaroti sinepju, nedaudz cukura, šķipsniņu sāls, divas saspiestas ķiploku daiviņas un sakapātas šprotes, kam izņemta asaka un notīrīta āda. Iemērcu salātu lapas mērcē un ātri apcepu. Tad uz pannas vai grilā apbrūninu šķēlēs sagrieztu svaigo sieru, ko apslaku ar rabarberu sulas un medus mērci. Servēju ar grauzdiņiem un zaļumiem.
DZĪVES GUDRĪBA
“Līksma sirds dara līksmu vaigu, bet, ja sirds noskumusi, tad zūd arī drosme.”
Ķēniņš Zālamans