5 variācijas par tēmu kotletes: receptes jebkurai gaumei! 5
Autors: “Praktiski.lv”, AS “Latvijas Mediji”
Gaļas kotletes ar sīpoliem, liekas, regulāri top katra latvieša virtuvē. Pamēģiniet arī kaut ko jaunu! Neparastas garšas un lielisks baudījums! Lai labi garšo!
1. Griķu kotletes ar žāvētu gaļu vai desu
Sastāvdaļas:
• 200 g vārītu griķu,
• 100 g žāvētas gaļas vai labas kvalitātes desas,
• 150 g svaigā siera,
• 3 ēdamkarotes zirņu vai kviešu miltu,
• 2 – 3 ēdamkarotes skābā krējuma,
• ½ tējkarotes sāls,
• ¹∕3 – ½ tējkarotes maltu melno piparu,
• sauja sakapātu pētersīļu vai svaigas kinzas.
Pagatavošana:
Griķus un svaigo sieru izmaļ caur gaļas mašīnu, gaļu sagriež smalkos gabaliņos. Samaisa visas sastāvdaļas pašķidrā konsistencē, kuru ar karoti liek uz pannas un cep eļļā zeltaini brūnas. Iznāk ļoti gardas un aromātiskas kotletes.
2. Gaļas kotletes ar rīsiem
Sastāvdaļas:
• 500 g maltas gaļas,
• 80 g rīsu,
• ¼ kāpostgalvas,
• 2 burkāni,
• 2 ķiploku daiviņas.
Mērcei:
• 150 g skābā krējuma,
• 150 g tomātu mērces,
• 3 ēdamkarotes cukura,
• 50 ml ūdens,
• sāls un malti melnie pipari.
Pagatavošana:
Sīpolus smalki sagriež, rīsus novāra pusgatavus. Kāpostgalvu sakapā mazos gabaliņos, burkānus sarīvē. Ķiploku daiviņas izspiež caur spiedi. Visu samaisa viendabīgā masā un veido bumbiņas. Pagatavo mērci, sajaucot skābo krējumu ar tomātu mērci un pievienojot ūdeni, cukuru, sāli, maltus melnos piparus. Ja izmanto svaigus tomātus, ūdeni nelej, jo tie jau ir sulīgi. Mērci ielej cepamajā formā, kārto tajā kotlešu bumbiņas un cep +180 grādos aptuveni 40 minūtes.
3. Veģetārās kotletītes
Sastāvdaļas:
Kotletēm:
• 1 kg kartupeļu,
• 1 burkāns,
• 200 g svaigā siera,
• 50 – 100 ml saldā krējuma,
• zaļumi (dilles, mazliet pētersīļu),
• melnie pipari, kurkuma.
Mērcītei:
• 150 g Indijas riekstu,
• 2 cm svaiga ingvera,
• 50 g kinzas vai svaigu pētersīļu,
• ¼ tējkarotes citrona sulas,
• 1 tējkarote sāls,
• 100 ml ūdens.
Pagatavošana:
Kartupeļus novāra, notīra mizu un rūpīgi saspaida. Burkānus sarīvē, svaigo sieru smalki sasmalcina. Pannā uzkarsē eļļu, apcep burkānus un svaigo sieru aptuveni 10 minūtes. Cepšanas laikā pievieno kurkumu, sāli un saldo krējumu. Beigās pieliek sakapātas dilles un pētersīļus. Ar mitrām rokām veido ieapaļas formas kotletīti. Ja nelīp kopā, pievieno nedaudz miltu. Uz galda izkaisa miltus, izklāj kartupeļu biezeni, līdz pusei saliek pildījumu un pārklāj biezeni. Smuki saviļā miltos un cep uz pannas. Var arī cept cepeškrāsnī 30 min +180 grādos. Mērcei visas sastāvdaļas sablendē. Iznāk neparastas kotletes ar pikantu mērcīti – viegls vasaras ēdiens karstajām dienām.
4. Vistas gaļas kotletes ar sieru
Sastāvdaļas:
• 600 g vistas maltās gaļas,
• ola,
• 40 g siera,
• sīpols,
• 50 g augu eļļas,
• pētersīļi,
• sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Sīpolu notīra un smalki sasmalcina (ar blenderi vai sarīvē uz rīves). Zaļumus smalki sagriež, sieru sarīvē. Maltajai gaļai pievieno sīpolu un olu. Pārkaisa sāli un piparus, pievieno zaļumus un sieru. Visu ļoti rūpīgi samaisa. No masas veido kotletes un cep pannā augu eļļā zeltaini brūnas no abām pusēm uz vidējas uguns.
5. Vistas gaļas kotletes ar sieru un sēkliņām
Sastāvdaļas:
• Vistas fileja – 1 kg,
• siers (Holandes vai Krievijas) – 300 g,
• 2 olas,
• milti – 5 ēd. k.,
• grauzdētas saulespuķu sēkliņas,
• sāls, pipari.
Pagatavošana:
Vistas fileju sagriež gabaliņos, sieru sarīvē, pievieno olas, miltus, sāli, piparus un sēkliņas. Veido kotletītes un cep līdz zeltainai garoziņai.