5 ekonomiski griķu ēdieni visām gaumēm – no deserta līdz pamatēdienam 0
Griķi ir ļoti daudzpusīgi graudaugi, un to pielietojums neaprobežojas ar biezputras izvārīšanu. Lūk, idejas desertu, uzkodu un pamatēdienu pagatavošanai. Galvenajā lomā – griķi.
1. Griķu pudiņš
Ja vēlaties pārsteigt un palutināt savu ģimeni ar garšīgu desertu, pagatavojiet griķu pudiņu. Šis vienkāršais ēdiens garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem.
Sastāvdaļas
Griķi – 100 g;
Olas – 2 gab .;
Sviests – 2 ēd.k.
Rīvmaize – 3 ēd.k.
Cukurs – 3 ēd.k.
Vaniļas cukurs – 10 g
Pagatavošana
Griķus noskalo aukstā ūdenī. Izvāra mīkstus. Ļauj atdzist. Liek blenderī un pievieno cukuru, vaniļas cukuru, sviestu istabas temperatūrā. Visu sablenderē līdz viendabīgai konsistencei.
Atdala olu baltumu no dzeltenumiem. Saputo stingrās putās un pievieno griķu masai. Rūpīgi samaisa. Ietauko veidnes vai cepamo trauku ar sviestu un apkaisa ar rīvmaizi. Ieklāj sagatavoto masu.
Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsni (170 grādi) un cep aptuveni 15-20 minūtes. Var ēst gan karstu, gan atdzesētu. Pirms pasniegšanas apkaisa ar pūdercukuru.
2. Pica ar griķiem
Ja vēlaties šķirni, bet nezināt, ko ēst un gatavot, tad šeit ir picas ar griķiem recepte! Atzīstieties, jums pat nebija aizdomas, ka tāda lieta vispār pastāv?
Sastāvdaļas
Griķi – 30–40 g
1 ola
Cietais siers – 60 g
1 tomāts
Skābs krējums (var aizstāt ar majonēzi) – 2 ēd.k.
Ķiploki – 1 daiviņa
Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana
Griķus vāra nedaudz sālītā ūdenī līdz mīksti.
Kad gatavi, mazliet ļauj atdzist. Tad liek bļodā, pievieno jēlu olu, sāli, piparus.
Sarīvē pusi siera uz rupjas rīves un pievieno griķiem. Rūpīgi samaisa.
Dziļās pannas apakšu izklāj ar cepampapīru. Liek virsū griķu maisījumu.
Cep apmēram 10-15 minūtes uz vidējas uguns.
Tikmēr sasmalcina ķiplokus un sajauc ar skābo krējumu vai majonēzi. Noņem pannu no uguns, liek ķiploku maisījumu virs griķu plāceņa.
Nomazgā un sagriež tomātus plānās ripiņās, un papildina ar tām griķu pamatni. Atlikušo sieru sarīvē un dāsni tos pārber tomātiem.
Uzliek pannai vāku un cep 3-5 minūtes uz vidējas uguns (vai līdz siers ir izkusis). Pirms pasniegšanas sagriež porcijās. Pasniedz gan karstu, gan aukstu.
3. Griķu pīrāgi ar sēnēm
Sastāvdaļas
Mīklai
Ūdens – 1/2 glāze
Milti – 2 glāzes
Sāls – 1/2 tējkarote
Augu eļļa – 1/2 glāze
Pildījumam
Griķi – 100 g;
Šampinjoni – 150 g;
Lociņi
Vidēja lieluma sīpols
Koriandrs
Sāls un maltie melnie pipari – pēc garšas
Pagatavošana
Griķus vāra mīkstus. Izsijā miltus, sajauc ar ūdeni un saulespuķu eļļu. Mīca mīklu. Atstāj atpūsties pusstundu.
Sasmalcina sīpolus un šampinjonus. Apcep tos eļļā līdz zeltaini brūni no visām pusēm.
Pievieno sāli, piparus un koriandru. Sajauc ceptās sēnes un sīpolus ar griķu masu. Izrullē mīklu un sadala vairākās vienādās daļās.
Ieliek pildījumu katrā mīklas gabalā, veidojot pīrādziņus. Liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru.
Liek 220 grādu uzkarsētā krāsnī uz 20-25 minūtēm.
4. Griķu cepumi
Sastāvdaļas
Griķi – 1/2 glāze
Kefīrs – 1/2 glāzes
Vidēja lieluma ābols
Olīveļļa – 1 tējk;
Medus – 1 tējk;
Linsēklas – 1 ēd.k.
Pagatavošana
Linsēklas un griķus samaļ dzirnaviņās vai blenderī. Nomazgājiet, nomizo un sarīvē ābolu uz smalkās rīves. Sajauc sēklu-griķu pulveri ar kefīru, medu, sviestu un rīvēto ābolu. Rūpīgi samaisa.
Atstāj savilkties 25 minūtes. Izrullē mīklu, veido vēlamas formas cepumiņus un liek uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru. Cep 150 grādos 40-50 minūtes.
5. Griķi ar bietēm
Spilgti, sulīgi, aromātiski un vissvarīgāk – veselīgi. Šo viegli pagatavojamo ēdienu noteikti ir vērts izmēģināt pavasarī, kad tik ļoti trūkst vitamīnu. Turklāt bietes un griķi ir lieliski dzelzs avoti.
Sastāvdaļas
Griķi – 250 g;
Biete – 1 gab.
Vidēja lieluma sīpols
Ķiploki – 3-4 daiviņas
Citronu sula – 1 ēd.k.
Augu eļļa – 2 ēd.k.
Sāls un maltie melnie pipari – pēc garšas
Pagatavošana
Izcep vai izvāra bietes. Sarīvē uz smalkas rīves vai sablenderē. Apgrauzdē griķus sausā pannā (apmēram 5-6 minūtes.
Liek katliņā. Sasmalcina sīpolus un ķiplokus, viegli apcep eļļā. Pievieno griķiem. Pieber arī sāli un piparus.
Pārlej ar ūdeni, samaisa un uzliek vāku. Sautē, līdz griķi mīksti, tad pievieno bietes, citrona sulu.
Viegli samaisa. Pavāra uz lēnas uguns apmēram 2-3 minūtes.
Pasniedz ar skābo krējumu un svaigiem zaļumiem. Īstiem gardēžiem pirms pasniegšanas trauku var apkaisīt ar sasmalcinātiem valriekstiem.