Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Shutterstock

4. Taukskābes Omega-3 mazina muskuļu plīsumus 3

Muskuļi var samazināties vai palielināties, jo muskuļu šūnas pastāvīgi mainās. Šādas izmaiņas notiek pēc tam, kad organismā uzturvielas vispirms tiek sašķeltas vienkāršākās vielās (katabolisms) un pēc tam tiek sintezētas konkrētas vielas (anabolisms).

Reklāma
Reklāma
Veselam
Pazīmes, ka tu patērē pārāk daudz olbaltumvielu 2
Krievijā trīskāršojušies “vārti uz elli”, kas var aprīt zemi un ciemus
Kokteilis
Optiskās ilūzijas tests. Pasaki, ko tu attēlā ieraudzīji pirmo, un atklāj savas visslēptākās vēlmes
Lasīt citas ziņas

Vesela cilvēka ķermenī šie procesi norisinās harmoniski. Intensīvu treniņu rezultātā nepieciešamība pēc olbaltumvielām var būt daudz lielāka nekā organisms spēj saražot, un tas var izraisīt muskuļu masas zudumu.

Olbaltumvielu noārdīšanos izraisa ubikvitīna-proteosomu sistēma. Tā nodrošina, ka organismam ir olbaltumvielu rezerves.

CITI ŠOBRĪD LASA

Farmaceite atgādina, ka zinātniski pētījumi ir pierādījuši, ka Omega-3 taukskābju EPS atjauno vai palēnina ubikvitīna – proteosomu sistēmas darbību, tādējādi novēršot muskuļu masas zudumu.

Omega-3 taukskābes arī samazina vielu, kas var izraisīt muskuļu plīsumu – kortizola, adrenalīna un noradrenalīna – koncentrāciju.

5. Taukskābes Omega-3 uzlabo fizisko izturību

Treniņu laikā fiziskā slodze nepārtraukti palielinās. Kā norāda farmaceite Marina Leščika, muskuļiem sporta nodarbību laikā ir jāsaņem vairāk skābekļa, un bez labas asinsrites nav arī labas skābekļa apmaiņas.

Pētījumi liecina, ka taukskābes Omega-3 pozitīvi ietekmē artēriju sieniņas. Tās samazina trombocītu agregāciju (asins salipšanu), palielina asinsvadu elastību un veicina intensīvāku asins plūsmu. Tādējādi muskuļi mazāk nogurst, un sportisti var trenēties ilgāk, proti, ir iespējams plānot garākus treniņus un lielāku slodzi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.