LETA

5 populāri pārtikas produkti izraisa atmiņas zudumu – to iedarbība novērota jau īstermiņā 29

Pētnieki pārliecinājušies, ka dažiem pārāk daudz apstrādātiem pārtikas produktiem piemīt pamatīgs trūkums – ilgtermiņā un lielā apjomā tos patērējot, tie palielina demences risku. Iekļaujiet tos savās ēdienkartēs ar mēru!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Ātri, ērti un garšīgi ir tā saukto pamatīgi apstrādāto pārtikas produktu galvenās priekšrocības. Tos var pagatavot starplaikos, un tie ļauj just sāta sajūtu vismaz uz īsu brīdi. Problēma: tie nav veselīgi. Un saskaņā ar pētījumiem tie varētu būt pat problemātiskāki, nekā mums šķiet, vēsta Focus.de.

Ohaio štata universitātes pētnieki eksperimentos ar žurkām atklājuši iespējamu korelāciju starp ļoti apstrādātu pārtiku un atmiņas zuduma un demences attīstību. Saskaņā ar 2021. gadā žurnālā “Brain, Behaviour and Immunity” publicēto pētījumu dzīvnieki tika sadalīti divās grupās – jaunā un vecā – un tika baroti ar atbilstošu barību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc četrām nedēļām vecākas žurkas neizturēja virkni kognitīvo testu. Viņām novēroja daļēju atmiņas zudumu. Žurkas vairs neatcerējās, kur nesen bijušas vai aizmirsa baiļu sajūtu, saskaroties ar briesmām. Jauno žurku grupā šādas reakcijas nebija novērojamas, teikts universitātes paziņojumā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.