Olīveļļa 6
Mīti. Pastāv uzskats, ka olīveļļu var lietot tikai svaigā veidā salātu gatavošanai, jo karsējot tā sabojājas. Tāpat mēdz teikt, ka jebkura olīveļļa ir laba un lietojama uzturā.
Patiesība. Olīveļļa Latvijā ir unikāls un par maz novērtēts produkts. Atšķirībā no citām eļļām, olīveļļa ir ne tikai mononepiesātināto taukskābju, bet arī flavonoīdu avots, kas normalizē holesterīna līmeni. Tai piemīt izteiktas antioksidatīvas un pretiekaisuma īpašības. Kardiologi iesaka lietot aukstā jeb pirmā spieduma extra virgin olīveļļu gan svaigā veidā, gan cepšanai (nepārsniedzot dūmošanas temperatūru – 200°C), jo olīveļļas molekulas ir ļoti stabilas – karsējot tās nesadalās un neveido kancerogēnas vielas. Būtiski iegādāties kvalitatīvu extra virgin olīveļļu tumšos traukos!