5 krāsas, kas jāiekļauj rudens ēdienkartē 0
No rudenī ievāktajiem dārzeņiem, augļiem un ogām iespējams saņemt visas organismam nepieciešamās uzturvielas, lai veiksmīgi pārziemotu. Katras krāsas dārzenī atrodami visdažādākie vitamīni un vērtīgas vielas, tāpēc speciālisti iesaka savu ēdienkarti veidot pēc iespējas krāsaināku, tādējādi uzņemot pēc iespējas daudzveidīgākus vitamīnus un minerālvielas. Kādas ir ieteicamās krāsas rudens ēdienkartē un kā pareizi gatavot produktus, lai tie nezaudētu savas vērtīgās īpašības, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.
1. Sarkans
Tomāti satur ļoti vērtīgu vielu likopēnu, kas ir spēcīgs antioksidants un palīdz dažādu slimību risku novēršanā. Tāpat tas īpaši labvēlīgi ietekmē ādu – palīdz tai ilgāk saglabāties svaigai un palēnina novecošanās procesus. Likopēns labāk organismā uzsūksies, ja, pagatavojot tomātus, tiem tiks pievienotas taukvielas. Tomātus nav jābaidās apstrādāt termiski, tieši otrādi – tas pat ir ieteicams, jo tad likopēna daudzums palielinās. Piemēram, vārot tomātus 15 minūtes, likopēna daudzums var palielināties pat pusotru reizi.
Rudens sezonā uzturā ieteicams iekļaut dzērvenes. Tās salīdzinoši ar citām ogām satur visvairāk bioloģiski aktīvo vielu – vitamīnus, minerālvielas un organiskās skābes. Ne velti dzērvenes tiek dēvētas par dabīgajām antibiotikām –tās ir lielisks palīgs cīņā ar urīnceļu un nieru iekaisumiem, kā arī dažādām elpceļu saslimšanām. Pareizi uzglabātas, dzērvenes savas īpašības nezaudēs līdz pat pavasarim. Visvērtīgākās dzērvenes, protams, būs, lietotas svaigā veidā, bet var arī vārīt morsu vai spiest tās sulā.
2. Oranžs
Rudens dārzeņi – burkāni un ķirbji – satur beta karotīnu, kas organismā pārveidojas par A vitamīnu. A vitamīns ir lielisks imunitātes stimulētājs, kavē novecošanās procesus, stiprina redzi, aizkavē vēža šūnu rašanos, uzlabo vielmaiņu, piedalās sirds un asinsvadu slimību profilaksē un daudzos citos svarīgos organisma procesos.
Tvaicējot vai vārot šos dārzeņus zupās, vērtīgo vielu daudzums samazināsies, tāpēc tos ieteicams lietot svaigi spiestās sulās, bet jāatceras, ka tās ir jādzer uzreiz. Burkānu sulai noteikti jāpievieno neliels daudzums kādas eļļas (olīveļļas, linsēklu, vīnogu kauliņu u.c.), lai veicinātu dārzeņu sastāvā esošo vērtīgo vielu uzsūkšanos organismā.
3. Dzeltens
Dzeltenā paprika un kālis satur daudz C vitamīna, kas ir spēcīgs antioksidants, stiprina imunitāti, darbojas pret vīrusiem un stiprina asinsvadu sieniņas. Pagatavot šos dārzeņus var dažādi, taču – jo svaigāk, jo labāk. Var gatavot salātus, spiest kāļa sulu vai rīvēt un skābēt to tāpat kā kāpostus, kā arī izmantot zupās, sautējumos un biezeņos. Jāatceras, ka pēc vārīšanas vai tvaicēšanas dārzeņi būtu jāizmanto trīs stundu laikā, jo C vitamīns strauji noārdās.
4. Zaļš
Zaļās rudens dārza veltas – spināti, kāposti un brokoļi – satur vērtīgo hlorofilu, kas pēc savas uzbūves ir līdzīgs hemoglobīnam un paaugstina dzelzs rezerves organismā, aizsargā un palīdz atjaunot šūnu bojājumus. Tāpat tas normalizē vielmaiņu, uzlabo gremošanu, samazina apetīti, attīra gremošanas un limfātisko sistēmu. Rudens spināti ir piemēroti termiskai apstrādei – vārīšanai, tvaicēšanai, šādi vērtīgās vielas netiks zaudētas. Taču kāpostus vislabāk lietot svaigā veidā, salātos vai skābētus. Brokoļus var cept, vārīt, tvaicēt, blanšēt – kamēr tie ir izteikti zaļā krāsā un netiek pārgatavoti, tie savas vērtīgās vielas nezaudē, taču, ja tie paliek brūnganā krāsā, tas nozīmē, ka tie gatavoti par ilgu.
5. Violets
Bietes satur vairākas vērtīgas vielas, specifiskākā no tām ir betaīns ¬– tas palīdz veidot organismā holīnu, kas uzlabo aknu šūnu darbību. Tiek veicināta arī zarnu peristaltika, barība ātrāk pārvietojas, līdz ar to tiek aktivizētas aknu funkcijas. Betaīns arī nodrošina pretiekaisuma darbību, samazinot iekaisumu veidojošo enzīmu aktivitāti. Citas bietēs esošās vērtīgās vielas normalizē asinsspiedienu, asins sastāvu, paaugstina hemoglobīna līmeni. Vislabāk lietot bietes svaigas sulas veidā, bet specifiskās garšas dēļ var būt grūtības to iedzert. Tādā gadījumā sulu var arī atšķaidīt ar ūdeni vai citām sulām.
Bietes var viegli tvaicēt, vārīt un marinēt – vērtīgās minerālvielas tiks zaudētas minimāli. Der atcerēties, ka betaīns cilvēka organismā netiek līdz galam sadalīts un urīns un fēces var iekrāsoties sārtā krāsā, par to nevajadzētu satraukties.