5 ieteikumi, kas jāņem vērā, iekārtojot virtuvi 0
Virtuve ir mājokļa dvēsele – centrālā telpa, kurā pavadām daudz laika gan gatavojot maltītes, gan komunicējot ar ģimeni un draugiem. Lai virtuve kalpotu ilgi un tā būtu gan funkcionāla, gan vizuāli pievilcīga, „Skābardis” mēbeļu un interjera dizainers Raimonds Šiferis sniedz 5 ieteikumus, kā pareizi plānot virtuves dizainu.
1. Kurš saimnieko virtuvē?
Pirms uzsākt virtuves iekārtošanas darbus, iesaku izvērtēt, kādiem mērķiem kalpos virtuve un kas tajā ikdienā darbosies, jo virtuve, kas paredzēta ģimenei ar bērniem, kuri aktīvi piedalās ēdiena gatavošanas procesā, krasi atšķiras no vecpuiša virtuves iekārtojuma. Jāņem vērā, ka virtuves pamata funkcija ir ēdiena gatavošana, viss cits šajā telpā jāveido pakārtoti šai funkcijai. Plānojot dizainu virtuvei, jādomā visa mājokļa kontekstā, jo mūsdienu interjerā virtuve ir daļa no kopējā mājas dizaina.
2. Loģistika virtuvē.
Ko izvēlēties pirmo – tehniku vai iekārtojumu? Lai virtuve būtu funkcionāla nepieciešams izstrādāt tās loģistiku – lai atnākot mājās no veikala ar produktiem un sākot gatavot maltīti to būtu iespējams ātri un ērti izdarīt, lai sniegšanās pēc viena vai otra virtuves priekšmeta būtu loģiska, ērta un iepriekš paredzama.
Virtuvi sāk plānot ar sadzīves tehnikas un izlietnes izvietojumu, kā pirmo virtuves centrālo objektu plāno plīti, tam attiecīgi pakārto pārējo – tehniku, mēbeles. Jāņem vērā sekojoši noteikumi: starp izlietni un plīti jāievēro attālums – viens solis, šos objektus nevajadzētu likt blakus. Ja plānojat virtuvi papildināt ar trauku mazgājamo mašīnu, tad to iesaku izvietot blakus izlietnei – tādā veidā netīros traukus ērti no izlietnes var pārlikt trauku mašīnā. Ņemot vērā, ka biežāk virtuves platība ir neliela, tad cepeškrāsni labāk būtu novietot zem plīts virsmas, savukārt ledusskapim paredzēt vietu stūrī, ar blakus virsmu, kur izvietot iepirkumus, tādā veidā ēdiena gatavošanas laiks samazinās, jo nav lieki jāpārvietojas pa virtuvi – viss ir ērti sasniedzams.
3. Lai virtuves skapītis ir īstajā vietā.
Būtiski iekārtot virtuvi tā, lai tā būtu piemērota visiem ģimenes locekļiem, piemēram, lai bērni var aizsniegt lietas, kas saliktas augstākos plauktos, lai nebūtu pārāk daudz produktu, kas nolikti viens aiz otra, tādā veidā aizsedzot – tos ir grūtāk atrast. Tādēļ nākamais solis pēc santehnikas izvietojuma plānošanas ir virtuves skapīšu un plauktu novietojums. Starp izlietni un plīts virsmu iesaku paredzēt skapīšus ar atvilktnēm, kur izvietot virtuves piederumus. Kā ērts un dizainiski veiksmīgs risinājums ir grozi, ko var izmantot dažādām ikdienā nepieciešamām lietām virtuvē – dvieļiem, brokastu pārslām, eļļas pudelēm utt. Svarīgi arī pievērst uzmanību skapīšu mehānismiem, piemēram, skapīšiem, kas atrodas acu augstumā – var paredzēt durvju vēršanos uz augšu – tādā veidā netiks traucēts ēdiena gatavošanas process.
4. Modes tendences iekārtojot virtuvi.
Iesākumā objektīvi jānovērtē savs mājoklis un virtuvei paredzētā telpa – tās izmērs, atrašanās vieta un līdz ar to arī iespējas. Situācija, kad daudzstāvu dzīvoklī iekārto, piemēram, klasisku privātmājas virtuves dizainu – māsivkoku ar karnīzēm, rada diskomfortu ilgtermiņā un neiederas kopējā stilistikā. Šobrīd virtuves iekārto askētiski, tiecoties pēc brīvām virsmām un laukumiem, mazāk iekļaujot interjērā atvērta tipa plauktus. Ja mājokļa plānojums paredz virtuves un dzīvojamās istabas apvienojumu, tad šīm telpām jābūt arī vienotā un saskaņotā dizainā.
5. Dzeltena virtuve – vai vienmēr?
Nav neglītu vai nepiemērotu krāsu – ir iespējamas visas toņu un materiālu kombinācijas, galvenais, lai pašiem virtuves lietotājiem tā šķistu patīkama un mājīga. Katrai gaumei un prasībām šobrīd pieejami visa veida un krāsu materiāli, ar ko noformēt virtuves virsmas un iekārtot telpu tā, lai tā būtu ne tikai skaista, bet arī funkcionāla un kalpotu ilgi.